Začinjena hrana neće vam samo "začiniti" dan, već bi mogla i da vam produži život.
Ovaj kulinarski savet eksperimentalno je testiran na laboratorijskim miševima, kojima je blokiranje signala u mozgu koji su odgovorni za osećaj bola, produžilo život.
"Životinje koje nisu osećale bol, imale su 14 odsto duži životni vek, a takođe su bile i zdravije", objašnjavaju naučnici. Takođe, ove životinje znatno su ređe obolevale od raka i imale su bolju memoriju.
Istraživači dodaju i da bi ljuta i začinjena hrana mogla da pomogne u sagorevanju kalorija i ubrzavanju metabolizma, uključujući i sposobnost organizma da obradi šećer. To bi moglo znatno da umanji rizik obolevanja od dijabetesa, tvrde oni.
"Smatramo da bi blokiranje signala u mozgu odgovornih za osećaj bola moglo ne samo da ublaži bol, već i da produži životni vek, unapredi metaboličko zdravlje i naročito da pomogne u lečenju dijabetesa i gojaznosti", rekao je istraživač Endru Dilin sa Univerziteta u Kaliforniji.
Životinje na kojima je sprovedeno istraživanje genetski su modifikovane tako da ne osećaju bol, a profesor Dilin tvrdi da redovno konzumiranje kapsaicina - jedinjenja koje se nalazi u čili papričicama i obogaćuje ih cinkom, kod ljudi može postepeno da blokira signal za bol i na taj način im produži život.
Nove vesti u vezi sa zdravljem, lekovima, lepotom, ishranom... odgovore lekara na pitanja naših čitalaca, pratite i na Facebook stranici MONDO Klinika.