Vanredna situacija u Kragujevcu zbog nevremena

Autor:

Štab za vanredne situacije Kragujevca proglasio je večeras vanrednu situaciju u ovom gradu. Evakuisano 20 ljudi.

"Najugroženija su kragujevačka naselja Ždraljic, Beloševac, Lekina bara i potez oko 'Žitoprodukta', a ima i poplavljenih industrijskih objekata kao i privatnih kuća", navedeno je u saopštenju u kome se naglašava da je u toku evakuacija svih lica čije su kuće poplavljene.

U Maršiću kod Kragujevca evakuisano je oko 20 ljudi koji su zbrinuti u Gerontološkokm centru, javlja Beta i navodi da ako se za to ukaže potreba biće smešteni i u neki od hotela, rekao je zamenik komandanta Štaba Zoran Jovanović.

Svi građani čije su kuće ugrožene mogu da se jave jave Situacionom centru na brojeve telefona 0800/112-113 i 505-800.

Najveći problem u ovom ternutku je sa strujom, veliki broj sela i prigradskih naselja je iskljčen preventivno dok se voda ne povuče.

Bez struje su Gornja i Donja Sabanta, Žezelj, Dulene, Lužnice, Desimirovac, Medna, Rečani, deo Ilićeva i Maršić.

Temperatura je pala sa 27 na 15 stepeni Celzijusa. Štab za vanredne situacije narednu sednicu održaće u 23 sata, na koju su pozvani i predstavnici medija.

Prethodno je objavljeno da je zbog jake kiše koja je padala u Kragujevcu, poplavljen deo pogona fabrike "Zastava oružje" ali da ništa nije alarmantno.

"Kako zbog jake kiše tako i zbog kišne kanalizacije koja nije mogla da primi veliku količinu padavina voda je prodrla u jedan deo fabričkih pogona, ali su radnici taj problem uspeli da saniraju", rekao je Tanjugu Rade Gromović.

On je dodao da su radnici druge i treće smene poslati kući, kao i da određeni delovi fabrike trenutno nemaju struju.


Nevreme je zahvatilo Kragujevac oko 17.30, a oluja je trajala oko dva sata.

Načelnik odeljenja za zaštitu od elementarnih i drugih nepogoda Dragoš Radovanović izjavio je Tanjugu da se u naselju Bresnica izlio Bresnički potok i da je poplavio jedan broj stambenih objekata.

U gradu su brojne ulice preplavljene vodom, jer ulična kanalizacija nije mogla da primi veliku količinu kiše koja je pala.

Izvor: TANJUG

"Za dva sata u gradu je palo 53 litara kiše po kvadratnom metru", izjavio je Tanjugu šef Meteorološke stanice Blagiša Dobrosavljević.

Radararski centar Bešnjaja, kako je Tanjugu izjavila šef tog centra Svetlana Biljić, za dva sata je ispalio 38 protivgradnih raketa.

"Bilo je i pojave grada veličine zrna kukuruza, a koji je najviše padao na potezu Kragujevac-Batočina", rekla je Biljićeva.


Jaka kiša i grad prvo su zahvatiliIvanjicu oko 13:30, a potom i Beograd posle 17 časova kada je led veličine kukuruza poskakivao po asfaltu, simsu, automobilima... u centru grada.

Nevreme je nastavljeno jakom kišom i grmljavinom, a oko 17:15 sva huka je prošla i opet se promolilo sunce.

Vanredna situacija u Kragujevcu zbog nevremena Foto: Lana Stošić/MONDO

Posle Kragujevca nevreme je udarilo na čačanska sela, a grad veličine lešnika pogodio je Gornju Gorevnicu i Milićevce.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić rekao je Tanjugu da je gradonosni oblak praćen jakom kišom došao od Očara i zahvatio sela severno od Čačka.

Izvor: MONDO

Broćić  je izrazio očekivanje da nisu pričinjene veće materijalne štete zbog ove nepogode.

Leposava Ristanović iz Gornje Gorevnice, međutim, kaže da je grad padao oko 10 minuta i bio praćen jakom kišom i vetrom.

"Uništen mi je krompir, krastavac, rasadi paradajza, paprike, i voće, kazala je Leposava Tanjugu.

Povezano

Sve vesti