Građani Evropske unije su se izjasnili - najviše vole šopsku salatu. Na takmičenju pod nazivom "Ukus Evrope", ova salata je dobila najviše glasova.
Glasanje za najpolularnije jelo u EU trajalo je od 22. do 25. maja, a pobedila je šopska salata, objavljeno na stranici takmičenja "Ukus Evrope", ali i na Facebook stranici Evropskog parlamenta.
Ovo jelo od paradajza, krastavca i sira, kandidovala je Bugarska, a dobilo je skoro 19.000 glasova.
Na drugom mestu je hladna supa od cvekle iz Litvanije, koja je osvojila 5.000, glasova. Na trećem mestu je rumunska sarma za koju je glasalo 1.185 stanovnika EU.
Osim što su glasali, posetioci su ostavljali i komentare o tome koji recept je najbolji za određena jela, ali i da li je šopska salata zaista bugraska, s obzirom na to da se konzumira u gotovo celom regionu, pre svega u Grčkoj i Makedoniji.
Od ostalih zemalja učesnica takmičenja, Austrija se, na primer, predstavila bečkom šniclom, Španija hladnom supom od paradajza, a žitelji Apenina su pedložili špagete karbonara. Slovenija je iz svoje kuhinje izdvojila zagorske štrukle, a Hrvatska kolač potica.
RECEPT ZA ŠOPSKU SALATU
Potrebno:
- 4 paradajza
- 1 veliki krastavac
- 4 zelene ili crvene paprike
- 1 glavica crnog luka ili 4 struka mladog crnog luka
- 2 kašike peršunovog lista
- pola šolje suncokretovog ulja
- pola šolje belog sira (starijeg)
- So i biber po ukusu
Priprema:
Iseckajte povrće, krastavac ne morate da ljuštite, dodajte ulje i začine, sve dobro izmešajte u velikoj činiji. Sir izmrvite i pospite po salati, ne mešajte više.