• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ratifikovani zakoni o arapskim zajmovima

Izvor Tanjug

Skupština Srbije usvojila je zakone koji reguliše uslove kredita za budžet kao i kredita za navodnjavanje.Od 1. jula poreske olakšice za novozaposlene radnike.

Zakonom o potvrđivanju Sporazuma o zajmu sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji je danas usvojen, Vlada Srbije će dobiti kredit od milijardu dolara, na rok od 10 godina i uz fiksnu godišnju kamatu od dva odsto.

Kako je navedeno u tekstu zakona, rate za kredit srpska vlada ispaćivaće na pola godine, odnosno prvu ratu je dužna da uplati šest meseci od dana povlačenja novca.

Poslanici su ratifikovali i kredit za navodnjavanje koji je Srbija dobila od Fonda za razvoj Abu Dabija u iznosu od 97 miliona dolara.

U Zakonu o potvrđivanju Ugovora o zajmu između Vlade Srbije i Fonda za razvoj Abu Dabija za finansiranje razvoja sistema za navodnjavanje precizirano je da je period raspoloživosti zajma do 31. decembra 2017. godine ili do drugog datuma koji Vlada Srbije i Fond mogu da dogovore.

Zajam se dobija po fiksnoj kamatnoj stopi od 2,5 odsto godišnje.

U Skupštini je potvrđen i finansijski ugovor APEKS zajma za mala i srednja preudzeća i druge prioritete III/A između Vlade Srbije, EIB-a i NBS-a.

Ministar finansija Lazar Krstić je objasnio da je to zajam koji se koristi za jeftino finansiranje preuduzeća, jer je efektivna kamatna stopa po kojoj se zadužuju preduzeća iznosi oko tri do četiri procenta.

PORESKE OLAKŠICE ZA NOVOZAPOSLENE RADNIKE

Skupština Srbije usvojila je danas i izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana kojima će privatni poslodavci od 1. jula dobijati poreske olakšice za svakog novozaposlenog radnika, kao i izmene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Efekat na budžet pola milijarde dinara

Vlada Srbije očekuje da će efekat na budžet Srbije, po osnovu olakšica na zarade novozaposlenih radnika i olakšice predložene Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, biti oko 0,5 milijardi dinara na svakih 10.000 novozaposlenih.

Za usvajanje izmena Zakona o porezu na dohodak građana glasalo je 169 poslanika, dok je 18 bilo protiv.

Kako je predviđeno tim izmenama, poslodavac će imati pravo na povraćaj 65 odsto plaćenog poreza ako je zasnovao radni odnos sa najmanje jednim, a najviše sa devet radnika, 70 odsto ako zaposli od 10 do 99 radnika i 75 procenata za zapošljavanje najmanje 100 novih radnika.

Usvojenim poreskim olakšicama, kako je obrazloženo, omogućava se da poslodavci smanje troškove poslovanja, dok se poreske olakšice odnose na zapošljavanje novih radnika nezavisno od starosne granice, odnosno radnog iskustva.

Poslodavac, odnosno preduzetnik, koji zaposli novog radnika, ima pravo na povraćaj dela plaćenog poreza na zaradu za novozaposleno lice, isplaćenu zaključno sa 30. junom 2016. godine.

Skupština Srbije je usvojila je i izmene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojim su povećanje stope doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje za dva odsto - sa 24 na 26, dok su smanjene stope doprinosa za zdravstveno osiguranje - sa 12,3 na 10,3 odsto.

Za izmene ovog zakona glasalo je 168, dok je protiv bilo 20.

Primena novih stopa je amandmanom Vlade Srbije, koji je tak  postao sastavni deo Zakona, odložena za mesec dana, odnosno za 1. avgust zbog poplava i vanrednog stanja, kao i odlaganja rebalasa budžeta za jul.

Poslanici su potvrdili su danas i Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji Srbije i Evropske policijske kancelarije, što će omogućiti punu saradnju sa tom kancelarijom, koja uključuje i razmenu operativnih podataka.

Taj međunarodni ugovor potpisan je 16. januara 2014. godine u Beogradu i njegovim potvrđivanjem biće omogućeno stupanje na snagu tog akta, a stupa na sangu na dan kada Evropol obavesti Republiku Srbiju u pisanom obliku diplomatskim putem da je primio i prihvatio obaveštenje Srbije da je njen unutrašnji postupak ratifikacije završen.

Skupština je potvrdili i amandman na jedan član Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena, koji je usvojen 22. maja 1995. godine.

Konvencija je usvojena Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku 18. decembra 1979. godine i stupila na snagu 3. septembra 1981. godine, kada ju je SFR Jugoslavija ratifikovala.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image