• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alan Ford slavi 45. rođendan

Izvor mondo.rs

"Ako hoćeš da pobediš, ne smeš da izgubiš" - Broj 1

Dragi poštovaoci lika i dela Grupe TNT, znajte da Broj 1, Bob Rok, Grunf, Sir Oliver, Jeremija, Klodovik i Alan Ford ovog meseca pune 45 godina.

"Alan Ford" je objavljen daleke 1969. godine, ali dugo (tri godine) nije mogao da se probije van granica zemlje - TNT grupa nije bila popularna u Francuskoj, Danskoj i Brazilu, ali je zato u SFRJ dostigla nezapamćeni uspeh. Kultni strip "Alan Ford" na ex-Yu prostorima obavio je hrvatski "Vjesnik" 1972. godine

U prvim brojevima stripa u centru pažnje je bio povučeni agent Alan Ford, momak iz sirotišta koji je zalutao na pogrešnu adresu i umesto crtača reklama postao tajni agent, ali on kasnije postaje ravnopravni član čudnovate grupe "profesionalaca" koji operišu iz cvećare u Njujorku. Nesposobni su i lenji, ali veoma inteligentni kada treba da zastupaju sopstvene interese.

Svi oni se nalaze pod gvozdenom pesnicom Broja 1, matorog vođe u kolicima koji je proneverio milione dolara koje je američka vlada dala grupi za sprovođenje tajnih misija...O njemu se malo zna, ali on je star hiljadama godina - sa Odisejem se vratio na Itaku i pronašao naftu, i ima crnu knjižicu u kojoj se nalaze informacije o svim ljudima i njihovim gresima.

Priču o tajnim agentima koji gotovo uvek pobede u borbi protiv negativaca, osmislio je scenarista Lučano Seki (pseudonim Maks Banker), dok je likove stvorio Roberto Raviola (Magnus).

Samo tri godine pošto je TNT pokorio Italiju, družina Broja 1 stiže u Jugoslaviju i za kratko vreme postaje hit. Zanimljivost vezana za strip jeste da su citati i imena likova inspirisala brojne domaće bendove za nazive grupa ili pesme, ali i da strip, čija je radnja smeštena u Njujork, nikada nije prevedena na engleski jezik.

Kako bismo valjano proslavili rođendan, podsetićemo se par mudrosti zbog kojih smo zavoleli TNT.

"Bolji je nečastan beg nego častan poraz!"

"Jedna lasta ne čini proleće, a kamoli dve"

"Kupite cveće voljenoj ženi, ali ne zaboravite i na vlastitu". (natpis na cvećari)

"Napolju je toliko hladno da ni Staljin ne bi vršio obuku"

"Naoružajmo se i bež'mo"

"Dođoh, videh, pobegoh"

Najnovije i najzanimljivije vesti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gustav Mahler

Do '91. i prvog izbjeglištva, a poslje po povratku u Krajinu '92. i do '95. i drugog izbjeglištva, imao oko 400 brojeva i 13 trobroja. Kupovao sam ih kao dijete, izlazio broj poslje 2 sedmice, a ja jedva čekam da kupim. Sve je ostalo tamo, uz vrijeme koje je pojeo rat i sjećanje. Nije to više isto kada ga danas čitam i držim u ruci. Zato ga i ne čitam više. Alan Ford je za mene nestao sa posljednjim sjećanjem na Jugoslaviju i Krajinu.

Kazablanka

Grunfov natpis na majci- Pijte vise mlijeka a manje nafte!

Saplet Srušić

@Kazablanka Tko leti vredi, tko vredi leti.. Tko ne leti, ne vredi...

SERIJE