Mladić bio živ kada je upao u kavez

Dvadesetdvogodišnji Branko Jovanović sa Karaburme, koji je tragično nastradao u beogradskom zoološkom vrtu u nedelju rano ujutro, bio je živ kada je upao u kavez sa tibetanskim medvedima, nezvanično saznaje "Politika" u Institutu za sudsku medicinu. U istražnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu tvrde da "nema indicija da je mladić ubijen".

0
A- A A+
Dvadesetdvogodišnji Branko Jovanović sa Karaburme, koji je tragično nastradao u beogradskom zoološkom vrtu u nedelju rano ujutro, bio je živ kada je upao u kavez sa tibetanskim medvedima, nezvanično saznaje "Politika" u Institutu za sudsku medicinu.

U istražnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu tvrde da "nema indicija da je mladić ubijen".

Obdukcija je završena u ponedeljak oko 15 časova, a lekari Instituta za sudsku medicinu do večeri nisu završili obdukcioni nalaz na osnovu kojeg će biti poznat tačan uzrok Jovanovićeve smrti.

Ipak, ostalo je nerazjašnjeno kako je nesrećni Jovanović upao u kavez: da li je pao, gurnut, ili je sam skočio, zatim, kako to da je njegova pocepana odeća pronadjena u suprotnom delu kaveza od njegovog nagog i raskomadanog tela, pa i otkud mladiću tri telefona kada njegovi drugovi tvrde da je imao samo jedan.

Nadležni još nemaju odgovore na ova pitanja, a dok policija traga za činjenicama, uveliko traje ogorčeno prebacivanje odgovornosti izmedju gradske uprave i Vuka Bojovića, direktora Zoološkog vrta.

Članovi Jovanovićeve porodice su potvrdili da je Jovanović bio posetilac festivala piva. Pored Jovanovićevog tela, potvrdjuju istražni organi, pronadjena su dva mobilna telefona, a treći na zidu bedema iznad kaveza. Istražni sudija je naložio policiji da utvrdi čiji su to mobilni aparati i brojevi.

Jovanović je bio obučen kada je pao u kavez, tvrde u sudu. Imao je crne "najk" patike, a njegova majica pronadjena u blizini tela bila je pokidana. Pored garderobe pronadjene su saobraćajna dozvola i službena propusnica "Pošte" pa se pretpostavljalo da je Jovanović bio radnik "Pošte", ali njegov otac kaže da mu je sin bio zaposlen u štampariji.

U toku su i toksikološke analize koje će pokazati da li je mladić možda bio pod uticajem alkohola ili narkotika.

Direktor Zoološkog vrta u Beogradu Vuk Bojović prethodno je potvrdio da su čuvari vrta prilikom rutinske kontrole kaveza pronašli raskomadano telo Branka Jovanovića u kavezu sa medvedima u nedelju ujutro.

Na tvrdjavi se pet dana unazad održavao beogradski Beer fest.

Čuvari koji su pronašli Jovanovića teško su obuzdali i odbili medvede od beživotnog tela, rekao je Bojović beogradskim medijima, i dodao da su na licu mesta ostali mladićev mobilni telefon, patike, konzerve piva i druge sitnice.

Ovu vest o tragičnoj smrti mladića preneo je i američki Si-en-en (CNN), pod naslovom "Medvedi pojeli mladića na festivalu piva" .

Čuvari su izjavili medijima da su ranije imali problema sa ljubavnim parovima koji dolaze u kulu na bedemu iznad dela sa medvedima.

Bojović je naglasio da sibirski medvedi, koji se nalaze u zoo vrtu već deset godina, nisu agresivni i jedu uglavnom hranu biljnog porekla.

Doktorka hitne pomoći Nada Macura izjavila je ranije da je na poziv MUP-a u sedam sati i 58 minuta ekipa hitne pomoći otišla na lice mesta i mogla samo da konstatuje smrt, istakavši tada da o uzrocima smrti ne može da govori jer je istraga u toku.

Povodom tvrdnji da je nedostatak krova na kavezu sa medvedima uzrok nesreće, Bojović je izjavio da krov na tom kavezu ne postoji već 72 godine i da nikada nije bilo problema.

On je, gostujući na RTS-u, rekao da nijedan savremen kavez nema krov, ali su kavezi obezbedjeni žicama. Mladi "u potrazi za adrenalinom" izvode razne stvari na zidinama koje predstavljaju najrižičnija mesta na tvrdjavi.

Bojović je istakao da Zoološki vrt nije u mogućnosti da realizuje postavljanje krova iznad kaveza, pošto se kavez nalazi u delu vrta koji je "rog tvrdjave", a tvrdjava ima status spomenika kulture.

On tvrdi da od nadležnih organa ne može da dobije saglasnost i novac za popravke u Zoovrtu, što se kasnije uzima kao motiv za napade na njega.


Gradska uprava: Bojović zloupotrebljava tragediju

Uprava grada Beograda optužila je direktora beogradskog Zooloskog vrta Vuka Bojovića da tragediju u kojoj je stradao Jovanović koristi za "neutemeljene napade" na gradsku vlast.

"Potpuno je neverovatno da direktor Zoološkog vrta ovu tragediju koristi za neutemeljene napade na gradsku vlast, Zavod za zaštitu spomenika kulture, posetioce, mlade koji posećuju manifestacije na (kalemegdanskoj) tvrdjavi, a nijednom ne postavlja pitanja sopstvene odgovornosti", navodi se u saopštenju.

Gradska uprava je optužila Bojovića da laže kada kaže da se bilo kome obraćao za pomoć oko Zoološkog vrta.

"Grad Beograd je poslednjih godina uložio stotine miliona u beogradsku tvrdjavu. Kako je moguće da ne ulaže ništa u beogradski Zoološki vrt", navodi se u saopštenju.

Bojović će, kako navodi gradska Uprava, morati da odgovori šta je preuzeo da se izbegne ovakva tragedija, od koga je tražio pomoć da se obezbede bedemi iznad Zooloskog vrta i zašto baš ti kavezi nemaju zaštitni krov.

Gradska uprava postavlja pitanje šta je radilo obezbedjenje ako se zna da kavezi nemaju zaštitni krov i da se u vreme tih manifestacija sa velikim brojem posetilaca životinje uznemire.

"Najsigurniji način da se takve tragedije izbegnu jeste preseljenje vrta na drugu lokaciju, a na postojećoj zadržavanje samo dela sitnih životinja ili onih kojima ne smeta tokiko da žive u centru grada", dodaje se u saopštenju.

Objavljivanje slika - prekršaj

Pomoćnik ministra kulture za medije Dragan Janjić rekao je da će Ministarstvo možda pokrenuti prekršajni postupak protiv novina koje su objavile fotografije raskomadanog tela mladića.

"Objavljivanje tih slika je za najoštriju osudu, i ispod svakog profesionalnog kriterijuma" rekao je on Beti.

Janjić je kazao da je objavljivanjem fotografija prekršeno više članova Zakona o medijima, izmedju ostalog i član 41 u kojem se govori o obavezi medija da zaštiti maloletnike od sadržaja koje emituju.

"Mislili smo da je vreme kada su se takve stvari po novinama objavljivale u Srbiji prošlo, medjutim to se još nije dogodilo", rekao je Janjić.

On je ocenio da je zakon, ali i jačanje samoregulacije, presudno za rešenje.

"Trka za zaradom ne sme da tera medije da gaze po osnovnim principima profesije. Nijedan novinarski kodeks na svetu ne podržava objavljivanje tako brutalnih stvari" kazao je Janjić.

Janjić je izrazio očekivanje da će se sada ubrzati formiranje Saveta za štampu za čije osnivanje je Ministarstvo kulture izdvojilo sredstva iz budžeta.

"Prevencija ovakvih stvari nije samo protestovati, već je cilj da se stvori atmosfera u kojoj niko neće pasti na pamet da tako brutalno krši pravila profesije", dodao je on.

Listovi "Pres", "Kurir", internet izdanje lista "Glas javnosti" i "Večernje novosti" na naslovnim stranama objavili su fotografije na kojima se vidi raskomadano telo mladića koji je upao u kavez sa medvedima u beogradskom Zoološkom vrtu.

Novinarska udruženja najoštrije su osudila objavljivanje tih fotografija.

(MONDO/Agencije)

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.