Fonet

Irinej odlikovao Lukašenka

Autor:

Patrijarh srpski Irinej odlikovao je danas predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka ordenom Svetog Save Prvog stepena, dok je Lukašenko poglavaru Srpske pravoslavne crkve uručio ikonu.

4
A- A A+

Patrijarh Irinej je rekao da je velika radost Crkve da usvom domu dočeka predsednika Belorusije, "koji je pokazao veliku ljubav prema srpskom narodu u vreme velike tragedije, posle NATO bombardovanja".

Imali ste hrabrosti i savesti da kažete da je takav akt protiv demokratije, čoveka i čovečnosti, rekao je patrijarh Irinej i napomenuo da je Srbija zahvalna Lukašenku i zbog toga što su među prvima pritekli Srbiji tokom ovogodišnjih strašnih poplava.

Mi vam ne možemo zaboraviti i dovoljno zahvaliti za vaš stav povodom pitanja Kosova. Pravilno ste shvatili značaj Kosova za Srbiju, koji je neodvojivi deo istorije, kulture i teritorije Srbije, rekao je Irinej.

Naša Crkva donela je odluku da vas odlikuje najvećim odlikovanjem, ordenom Svetog Save Prvog reda, koji se dodeljuje državnicima i crkvenim poglavarima, rekao je Irinej.

Lukašenko je zahvalio na priznanju i istakao da će ga to još više ohrabriti da radi na ujedinjenju bratskih pravoslavnih naroda.

Nikada nećemo izneveriti vas i vaš narod i bićemo uvek rame uz rame sa vama, rekao je Lukašenko.

Povezano

Sve vesti