• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemački privrednici: Srbija ima potencijal

Izvor Tanjug

Predsednik Nemačke privredne komore u Beogradu Martin Knap pozvao je danas nemačke investitore da ulažu u Srbiji koja, kako je rekao, ima potencijal da bude u istoj kategoriji kao Mađarska, Češka, Poljska, Slovenija.

On je u izjavi Tanjugu rekao i da će im Nemačka privredna komora u tome pomoći.

"Poruka potencijalnim nemačkim investitorima je jasna: dođite, pogledajte, pokazaćemo vam sve, Nemačka privredna komora u Beogradu će vam pomoći i moći ćete da odlučite da li ćete investirati u ovoj zemlji."

Srpskoj vladi bi, s druge strane, poručio da, uz pravu ekonomsku politiku, odluči u kojoj će ligi Srbija igrati kada se priključi EU.

"Srbija ima potencijal da bude u istoj kategoriji kao Mađarska, Češka, Poljska, Slovenija, ali mora mnogo toga da se uradi kako bi postigla taj cilj", zaključio je Knap.

Ocenjujući dvodnevnu posetu srpskog premijera Aleksandara Vučića Berlinu, Knap je rekao da će ona dodatno pomoći daljem unapređenju bilateralnih ekonomskih odnosa dveju država.

"Dobri politički odnosi su uvek dobri i za ekonomske odnose, ali ekonomija ne prati politiku. Na primer, (nemačka) kancelarka (Angela) Merkel ne može da naredi nijednom preduzeću da investira u Srbiju ili negde drugde. Borba širom sveta za investicije nezavisna je od političkih događaja", rekao je Knap.

On je, međutim, istakao da je u ovom slučaju veoma važno da se za Srbiju čuje u Nemačkoj i da poslovni ljudi budu svesni toga da je Srbija evropska zemlja u koju mogu da investiraju i u kojoj "uslovi nisu tako loši".

"Mislim da će ta poseta dodatno pomoći daljem razvoju bilateralnih ekonomskih odnosa", kazao je Knap.

On je napomenuo da su Srbiji u ovom trenutku najpreče investicije.

"Srbiji su potrebne investicije, ne samo strane, već i domaće jer nema velike razlike između lokalnih i stranih investitora. Svi oni traže dobre uslove za ulaganje i prilike da posluju", rekao je Knap.

Na pitanje koje su glavne zamerke nemačkih investitora u Srbiji, on je odgovorio da su generalno zadovoljni, posebno stručnom, odanom i vrednom radnom snagom, ali da se žale javni sektor - birokratiju i politiku koja često nije predvidljiva.

Prioritet za Vladu Srbije bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude usvajanje i, što je najvažnije, sprovođenje novih zakona koji će doprineti poboljšanju poslovne klime, kao i borba protiv birokratije.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image