mondo.rs

Ako imaš visok krvni pritisak, navali na jagode

Autor:

Ukoliko imate povišen krvni pritisak, komzumiranje jagoda može vam pomoći da ga normalizujete.

0
A- A A+

U istraživanju koje je sprovedeno na Univerzitetu na Floridi, a u kome je učestovovalo 60 žena koje su prošle menopauzu, dvema grupama učesnica su u periodu od osam nedelja davane jagode i placebo lekovi. Sve učesnice imale su blago ili umereno povišen krvni pritisak, koji je meren pre i nakon ove studije.

Hipertenzija je uobičajena nakon menopauze, objašnjavaju stručnjaci, najverovatnije zbog promene rada hormona i dobijanja na kilaži. Žene koje su učestvovale u istraživanju imale su krvni pritisak viši od 130/85, ali niži od 160. Nakon osam nedelja, po završetku studije, krvni pritisak kod većine učesnica bio je niži.

Stručnjaci naglašavaju da jagode mogu da pomognu u regulisanju krvnog pritiska zbog toga što su bogate antioksidantima - supstancom koja oslobađa endotela, obloge unutar krvnih sudova. Oslobađanje endotela proširuje arterije, snižavajući krvni pritisak.

Zato, ako imate problem sa hipertenzijom, navalite na jagode!

Nove vesti u vezi sa zdravljem, lekovima, lepotom, ishranom... odgovore lekara na pitanja naših čitalaca, pratite i na Facebook stranici MONDO Klinika.

Povezano

Sve vesti