• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pšenicu izjeda žuta rđa ali će je biti "za leba"

Izvor Tanjug

Fitopatolog u Zavodu za strna žita Instituta u Novom Sadu dr Radivoje Jevtić, izjavio je, da uprkos katastrofalnim poplavama i jakom napadu patogena "žute rđe", Srbija ne bi trebalo ove godine da uvozi pšenicu.

"Ako prosečni prinos, a on je poslednjih pet godina oko 3,7 tona u Srbiji, pomnožimo sa 550.000 hektara, na koliko je ove godine zasejana pšenica, ne bi trebalo da imamo problema sa pšenicom niti da je uvozimo", rekao je Jevtić Tanjugu.

Ipak to je pitanje za ljude koji se bave prodajom pšenice, oni pšenicu smatraju robom i tako je vrednuju, dodao je Jevtić koji je danas bio gost manifestacije "Dana polja strnih žita" u Kočinom Selu kod Jagodine.

Srbija raspolaže sa vrhunskim sortama pšenice i "možemo da proizvedemo kvalitetnu pšenicu", ocenio je Jevtić.

"Srbija je pre svega takvo područje, 45 stepeni geografske širine, gde se proizvodi

Prema njegovim rečima ove godine će na određenim površinama, ne samo u Vojvodini i u Srbiji već i u okruženju biti gubitaka na prinosima zbog pojave jednog potpuno novog patogena za koga ovdašnji stručnjaci nisu znali da postoji ali su se poklopili uslovi koji su pogodovali njegovom širenju.

Pojavom "žute rđe" za kratko vreme veliki broj sorti pšenice koje su bile osetljivije, ostao je bez lista i to će se odraziti na prinos a možda i na kvalitet zrna pšenice, istakao je Jevtić.

"Mislimo da smo ove patogene dobili iz zemalja Zapada. Kada su se tamo pojavili napravili su velike štete. Uzorke biljaka zahvaćenih bolešću smo poslali na analize u Englesku, da vidimo da li je reč o istoj klasi kao kod njih koja se proširila na naše podrucje," rekao je on.

Jevtić veruje da će sigurno biti gubitaka jer ljudi nisu imali ni sredstava da u dovoljnoj količini upotrebe određene fungicide, ali koliko zavisi od intenziteta infekcije istakao je Jevtić.

U razgovoru sa poljoprivrednicima Jevtić je ocenio da će cena pšenice ove godine "biti visoka, jer su ulaganja bila velika".

Tradicinalnu manifestaciju "Dan polja strnih žita" organizovala je Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Jagodine na oglednom polju Gorana Miladinovića, uprkos kiši na njoj se okupio se veliki broj poljoprivrednika Jagodine i Pomoravskog okruga. Pored razgledanja oglednih polja poljoprivrednici su se upoznali i sa osobinama sorti strnih žita u ogledu.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

au covece

Ima li sta lose a da nije sa zapada nam stiglo

special image