Tanjug

Lukašenko pušta zatvorenike, dodvorava se Zapadu

Autor:

Istaknuti beloruski aktivista za zaštitu ljudskih prava Aleš Bjalijacki, oslobođen je danas iz zatvora, što je u javnosti protumačeno kao potez kojim predsednik Lukašenko želi da poboljša odnose sa Zapadom.

1
A- A A+

Bjalijacki (51), lider grupe za zaštitu ljudskih prava Vjasna, oslobođen je 20 meseci pre isteka propisane zatvorske kazne.

Aleš Bjalijacki bio je nominovan za Nobelovu nagradu za mir. Njegova organizacija pružala je pravnu pomoć hiljadama Belorusa, uhapšenih ili pritvorenih jer su se suprotstavili Lukašenkovoj politici, preneo je AP.

Optužen je za izbegavanje plaćanja poreza i u novembru 2011. osuđen na četiri godine zatvora. Zapadne sile kritikovale su taj sudski proces kao političku odmazdu.

Pristalice Bjalijackog dočekale su da danas na železničkoj stanici u Minsku, gde je doputovao iz zatvora u Bobrujsku.

"Do mog oslobađanja dovele su međunarodna i podrška iz zemlje. Nastaviću da radim ono što sam do sad radio", rekao je Bjaliacki novinarima.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava, kažu da se u zatvoru, zbog političkog delovanja, nalazi još šestoro ljudi, uključujući i bivšeg predsedničkog kandidata Nikolaja Statkeviča.

Povezano

Sve vesti