mondo.rs

U čemu roditelji najčešće greše tokom leta

Autor:

Dete ne treba da se naliva vodom posle igre, pod suncobranom ne može da se izgori, jaki čajevi protiv povraćanja i proliva, rakija dezinfikuje rane... Ovo su samo neke najčešće zablude roditelja toko leta.

0
A- A A+

Opasno je kada voda uđe u uši

Ovaj strah je besmislen. U toku prvih meseci zaista nije poželjno da novorođenčetu uđe voda u uši, ali ni tada ne treba stavljati vatu u njih kada se dete kupa. Dovoljno je da se bebina glava drži vertikalno, da se uvo ne bi napunilo vodom. Ali, i ako se to desi, dovoljno je štapićem sa vaticom posušiti spoljašnji otvor uva, a u toploj prostoriji voda će brzo ispariti, i sve će biti u redu.

Deo uva koji zovemo spoljašnji slušni kanal stvara sekret – cerumen, koji je prilično smolast. Kod nekih mališana se više stvara, pa je jedini pravi način održavanja higijene ušiju njihovo redovno pranje. To podrazumeva da se, prilikom pranja kose, umereno snažnim mlazom mlake vode koja ne može da naškodi detetu, obavezno istuširaju uši. Cirkulacija vode u spoljašnjem slušnom kanalu odstranjuje višak "smole" i čisti uvo. Ovo bi trebalo raditi u ranim popodnevnim satima, tako da ima dovoljno vremena da se višak vode "odlije iz uva" dok dete na krene na spavanje, piše Yumama.

Uvo je zatvoren sistem, njegov spoljašnji kanal se završava bubnom opnom koja ne dozvoljava prolaz vode u njegovu unutrašnjost. Zato je strah roditelja besmislen, ali i opasan, jer će deca koja stvaraju višak cerumena imati problema. Ako ne peru redovno uši, u njima će se stvariti pravi čepovi koji mogu da budu bolni i neprijatni. Da bi se odstranili, radi se "vodoinstalaterski" posao - uši se ispiraju posebnim rastvorima, što ne boli, ali je neprijatno.

Dete ne treba da pije mnogo vode posle naporne igre

Pogrešno! Bez vode nema života, a tokom igre i sporta ona mora da se pije da bi srce imalo šta da pumpa. Dete tokom igre gubi veliku količinu tečnosti, naročito tokom letnjih meseci. Žeđ je prirodna posledica gubitka vode i mališanu, naravno, ne treba uskratiti dragocenu vodu. Teško je opravdati ovu zabludu kod nekih roditelja, ali se oni najčešće brane strahom da će hladna voda dovesti do zapajenja grla kod deteta koje je znojavo. Ovo je, naravno, potpuno pogrešno, jer uobičajeno hladna voda, pa i ona iz frižidera nije uzrok upale grla.

Decu treba savetovati da u toku igre piju manje količine tečnosti - bolje je uzimati manje a češće, čak i kada nisu mnogo žedni, nego da popiju litar vode odjednom. Treba im objasniti da će veća količina tečnosti odjednom, smanjiti njihovu sposobnost za igru. Prepun i »bućkav« stomak ipak nije prijatelj sporta.

Planinsko sunce je bezbedno

Obično se zaboravlja da je, iako se zna da je planinsko sunce varljivo, UV zračenje jače sa porastom nadmorske visine. Razlog je prost – atmosferski vazduh je sve ređi, pa je i količina UV zraka po jedinici površine veća. Prijatna svežina na planini je samo varka i pomaže da se brzo i lako izgori. Zato je posebno važno da se dete dobro zaštiti baš na planini. A ako se kupa u jezeru ili bazenu, treba se ponašati kao da je na moru – posle svakog kupanja, ponovo mazanje!

Pod suncobranom ne može da se izgori

Ultraljubičasti (UV) zraci prolaze kroz većinu običnih sincobrana. Naravno, to nije veliki udar na kožu kao kada je dete na suncu, ali ako satima leži nezaštićeno, može da izgori. Zato je najbolje mališana redovno mazati zaštitnom kremom, i onda stvarno nema brige. Pored mazanja treba obratiti pažnju i na mogući vetar koji često duva pored mora. Iako je toplo, ne treba pustiti dete da se potpuno golo satima hladi na vetru. Lagana pamučna pelena preko grudu i karlice je sasvim dovoljna.

UV zraci ne prodiru kroz oblake

Potpuno netačno! UV zraci prodiru kroz oblake i ako je dete dugo na plaži, može da izgori. A i kada se oblak pomeri, sunce se probije na nekoliko minuta. Kada se to ponavlja više puta, javlja se tzv. kumulativni (zbirni) efekat UV zračenja i crvenilo kože.

Ako dete ima proliv najbolje je da dobije antibiotik, za svaki slučaj

Ovo je, ne samo zabluda, već i potencijalna opasnost za dete! U letnjim mesecima mališani često dobijaju proliv, a može se desiti da je to zbog trovanja hranom. Deca u tom slučaju mnogo povraćaju, neretko imaju obilne prolive, i veoma brzo gube tečnost iz organizma. Iako su roditelji tada opravdano uplašeni, antibiotici nisu pravo rešenje. Jednostavno – antibiotik nema koga da ubije, jer je glavni uzrok ove vrste burnog trovanja bakterijski toksin, a ne bakterija. Mnogo je važnije nadoknaditi izgubljenu tečnost, a kada se radi o težim trovanjima treba potražiti pomoć pedijatra.

Čak i kada je uzrok trovanja bakterija koja je uneta sa hranom, retko kada je potreban antibiotik. Naime, većina dece savlada problem uz adekvatan unos tečnosti i dijetu, a antibiotici se daju samo onoj koja su iscrpljena nekom drugom hroničnom bolešću, ali i bebama u prvim mesecima života. Naravno, postoje bakterije koje moraju da se unište antibiotikom, ali se one prvo moraju izolovati u stolici. Nažalost, kada se antibiotici daju u ličnom aranžmanu obično su to oni širokog spektra, koji veoma efikasno tamane domaće«bakterije koje normalno žive u crevima i koje pomažu njihovo varenje. Zato, ne treba samoinicijativno davati antibiotike ako dete ima proliv!

Jaki čajevi su odlični protiv povraćanja i proliva kod dece

Leto često donosi infekcije organja za varenje koje su praćene povraćanjem i prolivom. Treba zapamtiti da je pravilan i dovoljan unos tečnosti jedan od stubova borbe sa ovim problemom.

Prvo pitanje je šta detetu ne treba dati da pije. Lista zabranjenih napitaka je poduža, ali svi imaju zajednički nepovoljan efekat – nadražuju stomačić koje je već oštećen infekcijom ili trovanjem. Kiseli napici, gazirana pića, kao i ekstremno topli ili ledeni čajevi nisu dobri za dete koje povraća ili ima proliv. Takođe, jaki biljni čajevi – ruski, indijski itd, su totalno neprikladni za decu sa infekcijom želuca i creva jer sadrže mnogo kofeina. Kofein nepovoljno deluje na želudac, jer direktno stimuliše ćelije želudačne sluzokože koje stvaraju kiselinu. A ona dodatno oštećuju već napaćenu sluznicu detetovog stomačića. Još ako znamo da letnji virusi izazivaju gastritis (zapaljenje sluzokože želuca) koji je praćen povećanjem kiselosti u njemu, jasno je da deci ne treba davati da piju jake čajeve kada povraćaju.

Takođe, s obzirom na to da je kofein snažan stimulator rada nervnog sistema velika količina ovih čajeva dodatno razdražuje decu.

Flonivin treba dati detetu čim ga zaboli stomak da ne dobije još i proliv

Flonivin BS i slični preparati (Lyobif, Linex) su bezazleni lekovi koji sadrže spore (»klice«) dobrih crevnih bakterija. One žive, pre svega, u debelom crevu gde učestvuju u završnoj fazi varenja i formiranju stolice (mada imaju u druge korisne uloge). Davanje ovih preparata kod proliva je imalo za cilj da dobre bakterije nadvladaju prouzrokovače infekcije creva i tako skrate neprijatno mučenje deteta. Ipak, velike naučne, kliničke studije nisu pokazale preteranu efikasnost ovih lekova kod dece sa infekcijom creva, ali se oni i dalje primenjuju jer su potpuno neškodljivi, a možda negde mogu i pomoći.

Ipak, ako se daju unapred, oni su potpuno neefikasni. Ovi lekovi su potpuno beskorisni u sprečavanju bola u trbuhu, a znamo da kad dete boli stomak ne treba davati lekove koji umanjuju bol (da se ne maskira neko, daleko bilo, hirurško oboljenje). Zato treba sačekati nekoliko dana, i ne davati lekove koji ne mogu bitno da promene tok bolesti.

Nije strašno ako dete proguta morsku vodu jer je ona uvek čista

To nije uvek istina. U većim primorskim mestima nisu rešeni komunalni problemi, tako da se fekalne vode izlivaju neprihvatljivo blizu obale. Nažalost, morska struja može odneti ovo zagađenje i mnogo dalje.

Ne treba biti ekspert pa uočiti prljavo more. Nažalost, opasne bakterije se ne vide, ali se veoma lako unose u organizam ako se morska voda proguta. Ovo je jedan od razloga oboljevanja velikog broja dece koja imaju infekcije organa za varenje praćene povraćanjem, prolivom i povišenom telesnom temperaturom.

Zato nije dobro da se deca nagutaju morske vode, a na moru treba izbegavati i vodu sa česme. Flaširana negazirana voda je pravo rešenje.

Adaptirana formula u bebi flašici može da stoji ceo dan na plaži

Mleko važi za jednu od najlakše kvarljivu namirnicu, a ni adaptirane formule za bebe nisu bezbednije za upotrebu posle izvesnog vremena na toploj plaži. Zato, sve što beba ne popije, ne treba čuvati na plaži, već odmah prosuti, da se neko ne prevari i da mališanu pokvareno mleko.

Rakija efikasno sprečava infekciju rane

Ovo je velika zabluda koja je, uz to, veoma bolna za dete.

Leto je i deca koriste svaku slobodnu priliku da se izigraju napolju, a onda se, naravno, dešavaju i nezgode, koje su srećom obično bezazlene. Međutim, dete koje je palo i povredilo se viče iz sve glasa, a roditelji zbunjeni i izgubljeni, prvo čega se sete su priče njihovih baka i deka: Rakija na ranu i sve će biti u redu! Međutim, kad zalijete ranu rakijom, očisti se samo njen površinski deo. Dublji delovi, pogotovo ivice, ostaju neobrađeni. A alkohol proširuje krvne sudove u, ali i oko rane, pa će se na taj način još više povećati protok krvi i pojačati krvarenje. Rakija takođe rastvara i tek stvorene ugruške krvi koji zaustavljaju krvarenje iz povređenih malih krvnih sudova.

Zato, zaboravite rakiju, postoje mnogo bolja i efikasnija sredstva za sprečavanje infekcije.

Povezano

Sve vesti