Ona je diktirala modne trendove u ex-YU

Nekada se znalo - kada kažeš: "Ona nosi Mirjanu Marić“, jasno je bilo da se radi o osobi od stila. Oblačila je Jovanku Broz, njen rad je poštovao Pjer Karden, a sada Mirjana Marić odlazi u penziju nakon 40 godina rada.

5
A- A A+

Ukoliko spadate u mlađe generacije, pitajte vaše mame da vam kažu ko je Mirjana Marić i šta je njeno ime značilo u modnom svetu bivše Jugoslavije.

Školovanje, nagrade, vlastiti brend...

Rođena je 1938. u Kraljevu, a od 1948. sa porodicom živi u Beogradu gde je diplomirala na Akademiji primenjenih umetnosti. Postdiplomske studije iz oblasti tekstila i savremenog kostima, završila je na Umetničkoj školi u Mančesteru. Sarađivala je sa najvećim modnim kućama bivše Jugoslavije, sa "Jugoeskportom", "Rudnikom", "Modom". Njen brend "Tri M" i modeli od kože, dobili su brojna domaća i svetska priznanja. Poslednju modnu reviju održala je 1992. godine.

Takođe, dođite do kraja jula u Etnografski muzej u Beogradu, gde je otvorena izložba "Moda i dizajn", povodom odlaska u penziju, nakon 40 godina rada, modne dizajnerke Mirjane Marić.

"Na izložbi ćete videti kolekciju od 45 večernjih haljina koje pokazuju način rada Mirjane Marić. Ona je uvek koristila kvalitetne materijale, krojevi njenih modela su vrhunski, ukrasi pažljivo birani. Sve to je rezultat, pre svega, talenta ali i njenog obrazovanja. Posetiocima izložbe, naročito mlađim generacijama, će biti jasno zašto je ona jedan od najznačajnijih dizajnera ovog prostora od sedamdesetih do početka devetesetih godina 20. veka“, rekla nam je na otvaranju izložbe u utorak uveče, Mirjana M. Menković, autor monografije o Mirjani Marić - "De lux pret-a-porte jugoslovenske mode (1970 – 1992)".

Kada dođete na izložbu, obratite pažnju na izradu, na detalje, a naročito na zelenu haljinu: "Od istog tog matertijala je sašivena haljina za Jovanku Broz“, rekla nam je Mirjana Menković.

Koga je još, od poznatih ličnosti, oblačila Mirjana Marić?

"Njeno ime se pominjalo u novinskim izveštajima o posetama inostranih diplomata, a Pjer Karden ju je lično pozvao, i to dva puta: 1975. i 1976. da pokaže svoje modele Francuskoj i svetskoj javnosti. Mirjanine kreacije su obišle svet kao sastavni deo sajmova mode i znbačajnijih modnih revija u Londonu, Milanu, Njujorku, Tokiju... a od poznatih ličnosti koje su nosile njene modele, izdvojila bih belgijski kraljevski par i dansku princezu."

Sve te kreacije nastajale su u jednoj maloj sobi koju, takođe, možete videti u Etnografskom muzeju.

"Umetnički fotograf, koji je veoma zaslužan za izradu monografije i postavku izložbe, Mario Bralić, je insistirao na tome da javnosti prikažemo i gde je Mirjana stvarala gotovo 40 godina. Zato smo napravili repliku njenog radnog prostora, koji, verovali ili ne, nije zauzimao više od jednog i po kvadratnog metra."

Kako se postaje modni kreator

"Modnim kreatorom se, zapravo, ne postaje, nego se čovek rađa sa tom sklonošću ili bez nje. Ja sam, čini mi se, imala nešto talenta, nešto sklonosti i bila sam spremna da i desetak sati dnevno provedem uz svoje krpice."

 Mirjanu Marić nismo zatekli u toj sobi, mada kaže da je znala i po deset sati dnevno da sedi i da crta, već kako strpljivo potpisuje monografiju posetiocima izložbe.

Šta će raditi narednih penzionerskih dana?

"Imam neke hobije za koje do sada nisam imala vremena. Pre svega - bašta. Volim da počnem od semena i da pratim kako biljka raste. S obzirom na to da penziju planiram da provodim u Americi kod ćerke, znam da ću imati odlične uslove za to. Znam, takođe, da se više neću baviti dizajnom garderobe. Putovaću", rekla nam je Mirjana Marić, lepa i elegantna i u osmoj deceniji života.

Na otvaranje izložbe je došla u crno-beloj kombinaciji, sa crvenim karminom i osmehom za sve koji su hteli da joj čestitaju i slikaju se sa njom, a bilo ih je puno.

Mi smo za otvaranje odabrali, doduše iz maminog ormana, kožnu suknju kupljenu u čuvenom "Jugoeksportu" na Trgu Republike, devedeset i neke.

Šta Mirjana Marić misli o modi danas i kada se više vodili računa o odevanju - sada u Srbiji ili nekada u Jugoslaviji?

"Ono što primećujuem je da su devojke i žene sada mnogo lepše nego ranije. Takođe, različite su, bez obzira na globalizaciju. Ljudi se oblače u bojama. Kada izađem u grad ja vidim mnogo boja i to mi se dopada jer je to manifestacija našeg unutrašnjeg optimizma. Ranije se uglavnom nosila boja koja je te sezone bila moderna, retko neka druga", rekla nam je Mirjana i dodala da naše žene vole lepo da se oblače, čak i kada nemaju sredstava za to.

Gde se još žene lepo oblače?

"Primetila sam da se u Americi, na primer, jednostavnije oblače. Ta praktičnost je u skladu sa savremenim načinom života i ja to podržavam."

A šta svaka žena treba uvek da ima u ormanu?

"Ono u čemu se lepo oseća, što je ona lično, a ne garderobu koja će je mnogo izmeniti. Danas se dosta nosi džins i to je u redu ako vam pristaje. Kvalitetna bela košulja, dobre džins pantalone i u tome možete i u pozorište."

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti