Mini LGBT parada u centru Beograda, bez incidenata

Autor:

Nekoliko desetina aktivista LGBT zajednice, predstavnika više nevladinih i međunarodnih organizacija, kao i ambasada u Srbiji okupilo se danas u centru Beograda.

39
A- A A+

Oni su se okupili kako bi obeležili Međunarodni dan ponosa, a skup je protekao bez incidenata.

Tema skupa bila je solidarnost sa romskom zajednicom.

Okupljeni su iz beogradskog parka Manjež krenuli u šetnju ulicama Svetozara Markovića, Njegoševom i Beogradskom do spomen obeležja romskom dečaku Dušanu Jovanoviću koga su devedesetih godina na ulici ubili skinhedsi.

Tokom skupa i šetnje saobraćaj nije bio obustavljen, ali je preusmeren u jednu kolovoznu traku. Skup su obezbeđivale jake policijske snage.

 "Visoko rasprostranjena diskriminacija LGBT osoba"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić čestitala je danas LGBT populaciji Međunarodni dan ponosa, uz ocenu da je u Srbiji diskriminacija te populacije i dalje visoko rasprostranjena.

"Istraživanja javnog mnjenja pokazuju rezultate koji su poražavajući za naše društvo u celini, jer svaki drugi građanin smatra da je homoseksualizam bolest koju treba lečiti, a više od 80 odsto ispitanih ne želi LGBT osobe u svojoj porodici", navodi se u saopštenju.

Nevena Petrušić je dodala da je od velikog značaja za sve građane da se održi Parada ponosa ove godine kako bi se pokazalo koliko smo kao društvo tolerantni i spremni da se uvaži pravo na različitost.

"Ovaj dan je još jedna prilika da pokažemo da smo privrženi ideji ljudskih prava, toleranciji, uvažavanju različitosti i prihvatanju drugih i drugačijih. Svako ima pravo da živi slobodno i bez straha,  bez obzira na seksualnu orijentaciju", navela je ona.

Savet za rodnu ravnopravnost Zaštitnika građana Saše Janković ocenio je, povodom Dana ponosa LGBT zajednice, da Srbija treba da učini sve kako bi se obezbedilo poštovanje prava svih manjinskih zajednica.

Na zgradi Zaštitnika građana je, povodom Dana ponosa LGBT, razvijena zastava duginih boja, čime je simbolično pružena podrška pripadnicima LGBT zajednice.

Povezano

Sve vesti