Iako ime Marka Simonovića (27, 203 cm) nije uvrstio na preliminarni, širi spisak reprezentacije, selektor "orlova" Aleksandar Đorđević odlučio je da ga pozove na početak priprema za FIBA Svetski kup u Španiji.

Još nezvanični poziv upućen kapitenu Crvene zvezde Telekom iznenadio je mnoge. Prema pisanju "Sportskog žurnala", selektor računa na njega posle (takođe za sada neizvaničnih) odustajanja Vladimira Lučića i Vladimira Micova zbog povreda.

Simonović je 2007. i 2009. godine sa univerzitetskom reprezentacijom osvajao srebro i zlato. U razgovoru za MONDO priznao je da je i sam bio iznenađen kada je saznao da bi mogao i u "A" tim.

"Prvo sam bio zatečen, pa presrećan, jer je to meni lično najveća satisfakcija i najveći trenutak u karijeri. Nije fraza", izjavio je krilni košarkaš.

"Stvarno sam presrećan i velika mi je čast. Od kada igram košarku i kako sam počeo da treniram uvek mi je reprezentacija bila vrh piramide, najveći cilj... Trudiću se, nadam se da ću opravdati poverenje", dodao je.

Simonović je prošle sezone u Evroligi ubacivao 4,8 poena po meču, uz tri skoka u proseku. U ABA ligi je postizao šest poena po utakmici, a u Superligi i plej-ofu 5,3. Posle duge godine neće imati vremena za odmor.

Đorđević će okupiti ekipu 9. jula, u beogradskom hotelu "Zira".

"Što se mene tiče, voleo bih i želeo bih da i leto bude što duže. Jeste sezona bila teška i naporna, ušli smo sada u period odmora, ali stigao je taj poziv i iskreno sam presrećan. Odmah sam počeo da treniram", objasnio je on.

Nakon poraza od Partizana u završnoj plej-of seriji, imao je tek nekoliko dana za odmor pre nego što je nastavio da radi, da bi spreman dočekao poziv selektora.

"Možda je taj psihički odmor i bio svima potrebniji nego fizički. Nije lako igrati u Zvezdi ili Partizanu. Ipak, biću spreman".

Na širem spisku "orlova" našla su se i imena igrača sa kojima je igrao u univerzitetskoj selekciji i pre pet godina osvojio zlato u Beogradu (Raduljica, Mačvan, Štimac i Bjelica).

Prema sopstvenom priznanju, eventualnu priliku da se sa njima nađe i u Španiji (30. avgust - 14. septembar) ugrabiće "obema rukama".

"Željan sam igre i još željniji dokazivanja. Ne mogu da dočekam. Cilj je, naravno, i da pokušam da se nametnem selektoru i da opravdam čast koju mi je ukazao"
, podvukao je Simonović.