• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Seljaci bacili višnje na Straževačku utrinu

Izvor mondo.rs

Meštani prokupačkih sela Donja i Gornja Stražava u znak protesta zbog niske otkupne cene višnje bacili su ovogodišnji rod na kraju sela na mestu zvanom Stražavačka utrina.

Oni smatraju da je otkupna cena od 25 dinara za kilogram potpuno neprihvatljiva jer ne može da pokrije ni osnovne proizvođačke troškove.

Predsednik Mesne zajednice Gornja Stražava Dragoslav Milosavljević kaže da je to najmanje što proizvođači mogu da učine jer je sramotno koliko je niska otkupna cena.

"Proizvođači su ljuti na otkupljivače jer ih faktički ucenjuju izuzetno niskom cenom. Apsolutno svi su nezadovoljni i sada ne znaju šta da čine sa višnjom. Mnogo je onih koji je i neće obrati, a po gruboj proceni, u ovom kraju sigurno 20 odsto višnje ostaće na drveću. Ne znamo kome da se obratimo kako bi zaštitio naša prava" kaže Milosavljević za "Južne vesti".

On pojašnjava da u oba sela ima 200 domaćinstva i da je, po gruboj proceni, svako domaćinstvo imalo rod od po 9.000 kilograma.

"Berači traže 11 dinara po kilogramu, a mi dobijamo od otkupljivača, koji jedan dan otkupljuju, pa tri ne, 25 dinara. To ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje i zato su se mnogi odlučili na to da bace ovogodišnji rod", kaže Milosavljević.

Kao ilustraciju izuzetno niske cene višnje on navodi da se plastične flaše na otpadima otkupljuju za 18 dinara po komadu, a gvožđe čak 20 dinara. Ako se to uporedi sa ovogodišnjom cenom višnje, smatra Milosavljević, sramota je uopšte brati višnju, pišu "Južne vesti".

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lud svet

A sto nisu podelili sirotinji umesto sto su bacili?

zoran

Seljaci, tako vam i treba kad ne znate da se organizujete. Neka vas iskorishcavaju.

Dani

Sramota od strane otkupljivaca, svugde na zapadu su 2 evra za 200grama kako nasi ljudi da prezive sa 25 dinara za kilu , ja bi podelio za djabe ili bacio , ne bi dao lopovima sigurno

special image