• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvorena izložba Tomislava Peterneka

Izvor mondo.rs

Izložbe fotografija Tomislava Peterneka ”Oda životu” otvorena je u galeriji Grafičkog kolektiva u Beogradu. Izložbu možete pogledati do 26. jula.

Tomislav Peternek se u našoj novinskoj fotografiji pojavljuje sredinom prošlog veka kao predstavnik “modernističke” struje.

Radeći dugi niz godina za mnoge domaće i strane medije i agencije, zabeležio je sve značajne događaje i njihove aktere na ovim prostorima u poslednjih pet decenija.

Svojim radikalnim autorskim pristupom fotografiji koja postaje autentični dokument događaja, Peternek je više nego drugi autori pomerio ustaljene šablone, uredničke navike, stereotipe i konvencije novinarske prakse.

Uporedo sa opredeljenjem fotoreportera, bavi se primenjenom, reklamnom, modnom i podvodnom fotografijom. Estetika njegove fotografije se u praksi menjala i evoluirala i pratila tehnološke promene uobličavajući savremene teme i urbane tokove.

“…Kada bi trebalo naći sažetu definiciju, možda čak reč za ukupni opus gospodina Tomislava neizbežno se nameće jedna od najlepših, najsveobuhvatnijih, često izgovarana, nešto ređe primenjivana, reč nad rečima – Ljubav. Iz svih njegovih kadrova isijava upravo ta esencija…Ovaj mali, jedan od bezbrojnih segmenata iz opusa Tomislava Peterneka posvećen je ženskom aktu, pored koga kao vizuelac, poštovalac, poznavalac, profesionalni voajer, i ljubitelj svakako – nikako nije mogao nezainteresovano proći.” (iz teksta Dušana Milovanovića)

Tomislav Peternek (1933) bavi se fotografijom od 1954. Član SULUJ-a od 1960, ULUPUDSA-a i Udruženja novinara Jugoslavije i Srbije. Majstor fotografije FSJ od 1967; nosilac međunarodnih zvanja: Artist FIAP (Afiap)1967, Ekselencija FIAP (Efiap) 1973.

Od 1970. bio urednik fotografije NIN-a (do penzionisanja 1993), i u tom periodu objavljuje oko 700 naslovnih stranica ovog značajnog političkog časopisa. Samostalno izlaže od 1957. Učesnik mnogobrojnih grupnih izložbi fotografije. Od 1993. radi kao slobodni umetnik. Fotografiše za listove i agencije širom sveta. Živi i radi u Beogradu.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE