• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gubitaši: Radnicima nula, direktorima i 3.000 evra

Izvor mondo.rs

Preduzeća u restrukturiranju ništa ne proizvode, ne plaćaju poreze, doprinose, struju, gas i plate za zaposlene, duguju milione evra, ali njihovi direktori mesečno zarade i 290.000 dinara.

Čak ni ograničenje zarada u javnom sektoru na 162.740 dinara ne sprečava direktore najvećih srpskih gubitaša i dužnika da za sebe uzmu gotovo duplo više, navodi beogradski "Blic" prema podacima dostavljenim Odboru za privredu Skupštine Srbije.

U vrhu liste najplaćenijih je Dragan Milivojčević, direktor preduzeća "Dragan Marković" iz Obrenovca. Od 12 miliona dinara koliko je ova firma zaradila prošle godine, čak četvrtina je otišla u njegov džep, navodi "Blic".

Odmah iza njega je i Vladislav Nestorović, direktor Vršačkih vinograda koji je prošle godine zaradio 3,2 miliona dinara vodeći firmu koja je napravila gubitak od 177 miliona dinara.

"Galenika" beleži gubitak od 4,8 milijardi dinara, a direktor Živomir Novaković zarađuje 260.000 dinara mesečno, piše "Blic".

Dragan Jovanović, član skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku kaže za "Blic" da je ove podatke tražio povodom godišnjeg izveštaja Agencije za privatizaciju.

"Istakao sam da postoje firme gde radnici ne primaju plate, a da direktori imaju velika primanja. Iako su predstavnici MInistarstva privrede rekli da je sve u redu, tražio sam da mi se dostave podaci za svaku firmu pojedinačno. Tako smo došli do suma koje su zastrašujuće", kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, tu su firme koje uopšte ne rade, ali su na državnim jaslama.

"Firme koje dobijaju dotacije iz državnog budžeta ne mogu da isplaćuju enormne zarade menadžmentu, jer taj menadžment da je sposoban on bi ih izvukao iz krize. Ovo je zavlačenje ruke u džep svakog poreskog obveznika u Srbiji", smatra Jovanović.

Godišnje neto zarade direktora preduzeća u restrukturiranju tako se kreću u rasponu od 1,5 miliona dinara, koliko je zaradio Vlastimir Nešić, direktor Goše iz Smederevske Palanke, pa do 3,42 miliona dinara koliko je imao Dragan Milivojčević, direktor preduzeća "Dragan Marković" iz Obrenovca, piše "Blic".

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image