• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Malinari danas ponovo traže cenu od Vlade

Izvor Tanjug

Malinari, koji su nezadovoljni otkupnom cenom tog voća, danas će se ponovo sastati sa predstavnicima Vlade Srbije, nakon čega će, kažu, odlučiti o daljim koracima.

Malinari traže da im država omogući da na tržištu otkupna cena u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu izjednači sa cenom na području Mačvanskog i Kolubarskog okruga, gde iznosi od 200 do 230 dinara po kilogramu, izjavio je Tanjugu predsednik udruženja "Vilamet", Dragan Bogdanović.

Prema njegovim rečima, trenutna cena maline u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu iznosi od 150 do 180 dinara po kilogramu.

Bogdanović je napomenuo da je otkup tog voća, koji je počeo polovinom juna, pri kraju.

Malinare je u sredu primio šef kabineta premijera Srbije, a oni su zbog sastanka odustali od ranije najavljenog protesta u Arilju.

Kako je Bogdanović rekao, još nije poznato kada će i sa kim danas biti održan sastanak, ali da se nadaju da će se premijer Aleksandar Vučić "pojaviti bar na par minuta".

Rešenje problema u otkupu maline koji se u Srbiji ponavljaju svake godine leži u boljoj koordinaciji svih učesnika u lancu, kao i njegovoj modernizaciji i unapređenju efikasnosti, ocenili su stručnjaci u izjavama Tanjugu.

Oni smatraju da je problem u izostanku koordinacije tri faktora - proizvođača malina, hladnjačara i izvoznika i države.

Proizvođači dodaju da moraju da se edukuju za organsku proizvodnju maline, koja je izuzetno tražena na svetskom tržištu, a neophodno je izvršiti licenciranje izvoznika kao što je to slučaj sa klanicama.

"Igra" u vreme otkupa, upozoravaju, stalno će se ponavljati, kao i pritisak malinara na državu i kreatore ekonomske politike, a takva situacija može ugroziti našu izvoznu poziciju na stranim tržištima.

Ističu da treba prekinuti ovu praksu i raditi na osavremenjavanju celog lanca, od proizvodnje, otkupa, prerade do plasmana na strano tržište i učiniti ga znatno efikasnijim.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image