• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada ostavila minimalac na 115 dinara po satu

Minimalna zarada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za period jul - decembar 2014. godine u Srbiji ostaje 115 dinara (neto) po radnom času, odnosno 920 dinara dnevno, odlučila je Vlada.

Na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije odlučeno je da se ne menja minimalna satnica koja je doneta 1. aprila 2012. godine.

Tada je povećanje bilo sa 102 na 115 dinara, odnosno dnevnica (za osam sati rada) je porasla sa 9,2 na 10,3 evra. Po današnjem srednjem deviznom kursu NBS ta dnevnica vredi nešto malo manje od deset evra.

Vlada je odluku donela bez preporuke Socijalno-ekonomskog saveta, jer na njemu nije postignut konsenzus o visini minimalne zarade. Sindikati su tražili da satnica bude između 130 i čak 230 dinara.

Na sednici Socijalno ekonomskog saveta u februaru ove godine, doneta je odluka da se cena rada ne menja do juna, a i tada je radnik u Srbiji je sa minimalnom platom od 175 evra bio jedan od najmanje plaćenih u okruženju.

Osim za Slovenijom i Hrvatskom, Srbija kaska i za Makedonijom i BiH.

Kada je reč o zemljama članicama EU, Bugarska je sa 3,7 evra po satu imala najnižu cenu rada u Evropskoj uniji u 2013. godini, ali je istovremeno imala i najveće povećanje te cene od 44,1 odsto od 2008. do 2013. godine.     

Najskuplje je plaćen rad u Švedskoj, gde se za jedan sata rada dobija 40,1 evra, pokazuju podaci evropskog statističkog portala Evrostata. Prosečna cena rada u EU u 2013. godini iznosila je 23,7 evra, a u evrozoni 28,4 evra.

Evrostat je rangirao zemlje EU u tri grupe prema nivou minimalne plate.

Prvu grupu čine zemlje sa minimalnom platom ispod 500 evra i u njoj se nalaze: Bugarska, Rumunija, Letonija, Litvanija, Češka, Estonija, Mađarska, Slovačka, Poljska i Hrvatska.

U drugoj grupi, sa minimalnom platom od 500 do 1.000 evra nalaze se: Portugalija, Grčka, Malta, Španija i Slovenija, dok treću grupu, sa minimalnim platama iznad 1.000 evra, čine: Britanija, Francuska, Irska, Holandija, Belgija i Luksemburg.

Treba uzeti u obzir da su plate u zemljama EU koje nisu članice evrozone (Bugarska, Češka, Hrvatska, Letonija, Litvanija, Mađarska, Poljska, Rumunija i Britanija) izražene u evrima podložne promenama deviznog kursa, navodi Evrostat.

Danska, Nemačka, Italija, Kipar, Austrija, Finska i Švedska nisu uključene u obračun, budući da nemaju nacionalne propise o minimalnoj plati, ili oni variraju u zavisnosti od sektora ili profesija.

ZDRAVSTVENO OSIGURANJE ZA FIRME U RESTRUKTURISANJU

Vlada Srbije na istoj sednici je odlučila da obezbedi zdravstveno osiguranje za više od 26.000 zaposlenih u preduzećima u restrukturiranju i sa nerazvijenih područja, koji nemaju overene zdravstvene knjižice.

Ovakvu mogućnost najavio je ministar privrede i v.d. ministar finansija Dušan Vujović u razgovoru sa sindikatima firmi u restrukturisanju.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Savezne Republike Nemačke o prevozu putnika i stvari u međunarodnom drumskom saobraćaju.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o potvrđivanju originalne konvencije o osnivanju evropskog centra za srednjoročne prognoze vremena, saopštila je Kancelarija Vlade za saradnju s medijima.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Krajnjevreme

Zato ova zemlja i propada jer vam svi privatnici placaju porez samo na minimalac a ostatak se isplacuje na ruke pa se posle nema za penzije. Podignite minimalac za fakultetski obrazovane na 50 hiljada sa visom na 40 i srednjom na 35 pa cete da vidite kako se puni budzet. Naravno svakome ko prima radnike na crno automatski zatvoriti firmu i zapleniti svu imovinu. Pa necete imati one koje voze audi i mecku i one koji nece moci da prezive sutra od te minimalne penzije. Ili da radimo kao ljudi u ovoj zemlji ili da bezimo sve tamo gde ce neko da nas plati kao ljude a ne kao stoku...

PaSt

Dobro onima,koji primaju zakonski minimalac,jer sta da kazu vecina radnika (radnica) u trafikama i malim privatnim prodavnicama gde se radi 9 sati dnevno,6 dana nedeljno za 18 do 20 hiljada dinara?! Ko ce te "gazde" konacno da natera da plate bar taj zakonski minimalac i kada?!!

Gbt 024

Jel toliko satnica za one u skupštinu!?

special image