Beta

Zbog listerije pojačana kontrola uvozne hrane

Autor:

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštio je danas da Uprava za veterinu kontroliše uvoz hrane na prisustvo bakterije listerije.

0
A- A A+

Ministarstvo saopštava da za sada ne postoji opasnost od uvoza kontaminirane hrane.

"Pod strogom kontrolom je uvoz hrane iz Makedonije (riba, sirevi, proizvodi od mesa) i za sada ne postoji opasnost od unosa kontaminirane hrane ne samo iz Makedonije, nego iz bilo koje druge zemlje izvoznice", navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva poljoprivrede apeluju da potrošači, a naročito osetljive kategorije, izbegavaju proizvode od sirovog mleka i mesa, da primene sve higijenske mere, koje uključuju pranje ruku, pranje hrane biljnog porekla i posuda, kao i da vode računa o prenosnoj kontaminaciji u toku rukovanja i pripreme hrane.

Precizirano je da se prisustvo listerije ispituje u skladu sa Pravilnikom o opštim i posebnim uslovima higijene hrane u bilo kojoj fazi proizvodnje, prerade i prometa, u kome su utvrđeni mikrobioški kriterijumi za hranu kako u toku procesa proizvodnje, tako i u prometu.

U Makedoniji je danas preminula i četvrta žrtva koja je zaražena listerijom u poslednjih mesec dana.

Bakterija listerija, koja zahvata centralni nervni sistem sa mogućom krajnjom komplikacijom zapaljenja mozga, prenosi se zagađenom hranom, termički neobrađenim mesom, loše opranim voćem i povrćem.

U Srbiji do danas nije registrovan nijedan slučaj obolevanja od listerije.

Povezano

Sve vesti