• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta donosi novi zakon o privatizaciji

Izvor MONDO/Agencije

Ministar privrede Dušan Vujović predstavio je danas u Skupštini Srbije Predlog zakona o privatizaciji.

On je izjavio da je ovim predlogom zakona predviđeno da se proces privatizacije preostalih društvenih preduzeća "otkoči" i da se završi do decembra 2015. godine.

- Predlog Zakona o privatizaciji nudi fleksibilniji izbor modela, metoda i mera privatizaicije koja će omogućiti da preduzeća pronađu potencijalne partnere, investitore, kupce i vrate se u privredni život ako je to moguće, odnosno potraže rešenje u stečaju ako to nije moguće

- Ima karakter posebnog zakona (leks specijalis) da bi se otklonile prepreke koje bi možda proizašle iz protivrečnosti s odredama drugim zakonima.

- Cilj predloga Zakona o privatizaciji zaštita svih kljucnih instituta tržišta, posebno institut zastićenih poverilaca i instituta svojine.

161 preduzeće u restrukturiranju

U potfoliju Agencije za privatizaciju nalazi se 584 preduzeća, od kojih je 161 u restrukturiranju zbog neuspele privatizacije po dosadašnjem zakonu o privatizaciji.

- Pored prodaje kapitala, koja je bila predviđena i prethodnim zakonom i koja je često nailazila na prepreke kada kapital ima nultu ili negativnu vrednost, predlog zakon predviđa i mogućnost prodaje imovine, celokupne ili dela.

- Zakon predviđa strateško partnersto kao model prodaje i prenos kapitala bez naknade. U ovom zakonu se model proširuje sa randika i na potencijalne partnere u privatizaciji da bi se prenosom svojine kontrolisao proces privatizacije.

- Predviđena samo dva metoda prodaje:

1. tender, nakon koga sledi aukcija,

2.jednostavno prikupljanje javnih ponuda.

- Merama koje prethode procesu privatizacije, predviđen je mogućnost otpisa dugova i mogućnost konverzije dugova u svojinu, odnosno kapital.

- Zakon omogućava da se po usvajanjju u kratkom roku pozovu svi zainteresovani partneri i invesitori da podnesu validne programe privatizacije, odnosno ekonomskog restrukturitaranja preduzeća.

DRI glavni sudija

Vujović je rekao da će Državna revizorska institucija (DRI) biti glavni sudija koji će sprovoditi kontrolu u upravljanju javnih preduzeća, što će biti regulisano zakonom o javnim preduzećima koji je sledeći na redu za usvajanje u setu reformskih zakona Vlade. Vujović je poslanicima u Skupštini rekao da će "glavni sudija" u procesu profesionalizacije upravljanja i "čišćenja" javnih preduzeća biti Državna revizorska institucija, navodeći da je ova institucija u svim zemljama koje imaju dobro uređena javna preduzeća vrhovni organ koji sve mora da odobri. Ministar je rekao da će i parlament biti uključen u kontrolu rada javnih preduzeća i da će ti predlozi biti u centru zakona koji Vlada tek priprema.

- Izmenama i dopunama Zakona o stečaju povećava se transparentnost i sprečava zloupotreba kod automatskog stečaja, povećaju se prava poverilaca koji su do sada imali sekundarnu ulogu u ovom procesu.

- Brži i transparentniji procesi trebalo da dovedu do povećanja stepena namirenja poverilaca u procesu stečaja.

Poslanici u objedinjenoj raspravi o zakonima o privatizaciji i o stečaju razmatraju i izmene Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, kojima se rok za dostavljanje finansijskih izveštaja Agenciji pomera sa 28. februara na 30. jun naredne godine.

Izmenama tog zakona predviđeno je da se do 28. februara dostavljaju samo izveštaji koji neće biti objavljivani i iz kojih će podatke moći da koriste samo Zavod za statistiku i Narodna banka Srbije.

Usvojeni godišnji finansijski izveštaji dostavljaće se u elektronskoj formi do 30. juna naredne godine, a APR će ih objavljivati 60 dana kasnije, ako su ispravni, odnosno do 30. oktobra ako su neispravni.

Na dnevnom redu nove vanredne sednice su i predlozi zakona o javnom informisanju i medijima, o elektronskim medijima, i o javnim medijskim servisima o kojima će poslanici sutra raspravljati.

KRITIKE OPOZICIJE

Opozocione partije, Demokratska stranka (DS), Nova demoratska stranka (NDS) i Nova stranka, kritikovale su danas Predlog zakona o privatizaciji i izmene Zakona o stečaju, ocenjujući da su loši i da je moguća privatizacija direktnom pogodbom.

U raspravi u Skupstini Srbije o predlozima tih zakona, šef Poslanicke grupe DS-a Borko Stefanović ocenio je da ta dva zakona "nisu nikavi reformski zakoni" i da će odvesti u propast 600 preduzeća.

Razrešen šef kabineta Maje Gojković

Administrativni odbor Skupštine Srbije razrešio je danas Nebojšu Pešića dužnosti šefa Kabineta predsednice parlamenta na njen zahtev, zbog toga što, kako je obrazložeo, nije bio u mogućnosti da ispuni očekivanja koja ta funkcija nosi. Generalni sekretar skupštine Jana Ljubičić rekla je na sednici da je od predsednice parlamenta Maje Gojković danas dobila dopis u kojem je obaveštava da je prestala potreba za dalje angažovanje Pešića kao šefa kabineta. "Odnos predsednice skupštine i šefa kabineta bi trebalo da bude potuno uhodan, a Pešić nije mogao da ispuni očekivanja predsednice pa vas molim da date saglasnost da Gojkovićeva izabere novog saradnika", rekla je Ljubičić i dodala da je Pešić trenutno na godišnjem odmoru i da će resesnje o njegovom razrešenju biti datirano na 4. avgust, kada se vrati sa odmora.


Kao opasne stvari koje omogućava Predlog zakona o privatizacija, Stefanovića je naveo to što dozvoljava privatizaciju direktnom pogodbom sa drugim državama, kao i otvaranje mogućnosti privatizacije javnih komunalnih preduzeće.

Poslanik NDS Janko Veselinović izjavio je da će Zakon o privatizaciji ostaviti bez posla od 20.000 do 50.000 ljudi iz tih preduzeća i dodao da ovaj zakon ostavlja mogućnost za direktnu pogodbu.

Na Veselinovićevu konstataciju da je predložene zimene Zakon o stečaju samo zakon o "pravnoj smrti" preduzeća, ministar privrede Dušan Vujović je odgovorio da to nije tačno jer Vlada pokušava da to bude "zakon o reanimaciji".

Ministar je rekao da je cilj Vlade Srbije da pokuša da spasi maksimalna broj od oko 100.000 radnih mesta u preduzećima koja će biti predmet privatizacije po novom zakonu.

"Mi ulazimo u rezervat u kome postoje polumrtva preduzeća. Naš cilj je da pokusamo da spasemo maksimalni broj radnih mest, aktiviramo resurse koji godinama stoje i gube vrednost. Ako mislite da to ovaj zakon ne rešava, molim vas da amandmanima nađemo dobro resenje", istakao je Vujović.

Prethodno je Veslinović upitao ministra privrede "da li je Zakon o stečaju zakon kojim Vlada daje nadu nezaposlenima i privredi ili ovim zakonom kao i Zakonom o privatizaciji stvarate novu armiju nezaposlenih". On je dodao i da Vlada nema rešenje kako će zaposliti te ljude.

Zakon o privatizaciji, kako je naveo, ostavlja mogućnost neposredne pogodbe sa stranom državom kao što je to bio slučaj sa netransparentnom privatizacijom JAT-a u saradnji sa Etihadom i poljoprivredne zemlje u Vojvodini.

"Nije se čuo nijedan jedini aplauz na vaše izlaganje pri predstavljanju ova dva zakona. Ne vidi se ništa što ovi zakoni donose dobro Srbiji. Lepo je provozati se od Beograda do Niša i
odigrati partiju šaha, ali šta građani Srbije imaju od te partije šaha i od pesme koja se čula u autobusu i ko može da zapeva u Srbiji posle ovakvih zakona", upitao je Veselinović Vujovića.

Veselinović je ocenio da su ti zakoni napravljeni "navrat, nanos nekoliko dana pred 10 dana vlade" i da su stavljeni u proceduru kao 99 odsto zakona koj su stigli u Skupštinu - po hitnom postupku.

"I ko je od narodnih poslanika uspeo da ovo pročita? Poslanik PUPS-a (Milan Krkobabić) je malopre rekao da je slušao vaše izlaganje, a da je i nešto malo pročitao, i zaključio da podržava zakon. Pitam da li je dovoljno da neko dobije ili zadrži poziciju direktora da bi
podržao zakon i da se ne nađe na spisku direktora koji su juče smenjeni", upitao je Veselinović.

Šef poslaničke grupe PUPS Milan Krkobabić je odgovorio da će Vlada Srbije odlučiti ko će biti direktor nekog javnog preduzeća,ali naglasio da je Pošta, na čijem je čelu, profitabilno preduzeće, da je neto dobit u 2013. godini uvećana u odnosu na prethodnu godinu, kao i da su izmirene sve obaveze prema zaposlenima.

Opoziciona Nova stranka najavila je da će glasati protiv predloženog zakona o privatizaciji, ali da će glasati za izmene Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, kao i za izmene Zakona o stečaju, ako bude usvojen amandman te stranke kojim je zatraženo da se briše član zakona koji predviđa da stečajni upravnici imaju službene legitimacije.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image