• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Javna preduzeća gubitaši, a još i zapošljavaju

Izvor Tanjug

Gubitak javnih preduzeća dva puta je veći od gubitka ostatka privrede i u 2013. godini je iznosio 51 milijardu dinara, naspram 23 milijarde gubitka privrede, objavio je danas mesečnik "Nova ekonomija".

Dok je u ukupnoj privredi smanjen broj zaposlenih za više od 18.000, u javnim preduzećima dodatno je zaposleno oko 1.200 ljudi u 2013. godini.

Javna preduzeća, njih 510 koliko je Agenciji za privredne registre podnelo završne finansijske izveštaje, završilo je 2013. godinu sa gubitkom od 50,65 milijardi dinara, što je 2,2 puta više od ukupnog gubitka privrednih društava.

Tako su javna preduzeća i prošle godine dala najveći negativan doprinos gubitku ukupne privrede, koji je iznosio 23,1 milijardu dinara.

Pri tome je negativan rezultat javnih preduzeća u iznosu od 50,65 milijardi dinara niži za 6,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kada su gubici javnih preduzeća iznosili čak 54,5 milijardi dinara.

Kao i ukupna privreda, javna preduzeća su ostvarila poslovni dobitak od 20 milijardi dinara, ali gubitak javnih preduzeća je pre svega opredelio ostali gubitak od 67 milijardi dinara, kao posledica velikih otpisa potraživanja.

Sektor javnih preduzeća ostaje jedan od najbitnijih za rezultate cele srpske privrede, budući da je u javnim preduzećima angažovano 13,6 odsto ukupnih sredstava i 19,3 odsto ukupnog kapitala.

Međutim, u javnim preduzećima je akumulirano i čak 10,4 odsto kumuliranih gubitaka celokupne privrede.

Od 2008. godine privredna društva kontinuirano smanjuju broj zaposlenih, a tako je bilo i u 2013. godini, kada je smanjen broj radnika za 18.970.

Međutim, u istom periodu, u javnim preduzećima je povećan broj zaposlenih za 1.248 ljudi, pa su javna preduzeća 2013. godinu završila sa 98.182 radnika.

Slično kao i 2012. godine, kumulirani gubici su uvećani za 22,1 odsto, a u apsolutnom iznosu kumulirani gubici javnih preduzeća dostigli su čak 297,3 milijarde dinara i iznose desetinu ukupnih kumuliranih gubitaka cele privrede.

Osim javnih preduzeća, značajan doprinos negativnom rezultatu privrede dala su i preduzeća u restrukturiranju koja se nalaze u portfoliju Agencije za privatizaciju.

Specifičan segment srpske privrede čini ovih 150 preduzeća nad kojima je pokrenut postupak restrukturiranja u cilju njihovog osposobljavanja za uspešnu privatizaciju, mada kod nekih ovaj postupak traje i više od 10 godina.

Najviše ih ima u sektorima prerađivačke industrije i poljoprivrede, šumarstvu i ribarstvu. Ova društva su poslovala sa gubitkom od 48 milijardi dinara, što je dvostruko više od gubitka ostvarenog na nivou ukupne privrede.

Ova preduzeća faktički nemaju više sopstveni kapital, jer je njihovo poslovanje sa više od četiri petine finansirano iz pozajmljenih izvora, a nedostajalo je još 269 milijardi dinara dugoročnog kapitala za finansiranje stalne imovine i zaliha.

Osim u 2011. godini, tokom gotovo čitavog kriznog perioda koji je počeo posle 2007. godine, srpska privreda je poslovala sa gubitkom.

Ovaj negativan trend nastavljen je i u 2013. godini, ali relativno dobra vest je što su ti gubici značajno manji u poređenju sa prethodnim periodom.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image