• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li pečete rakiju? Pišu zakon o vama

Izvor Tanjug

Individualni proizvođači rakije, kojih nema u važećem zakonu ali ih ima u životu i praksi, biće legalizovani u novom Zakonu o jakim alkoholnim pićima.

 Piše se zakon za "pekače" rakije

Izrada ovog zakona je u toku a za to se pravo rešenje još traži, najavljeno je danas u Privrednoj komori Beograda (PKB).

Na sastanku Grupacije proizvođača rakije PKB predloženo je da fizičko lice može biti upisano u registar proizvođača kao nosilac registrovanog poljoprivrednog gazdinstva koje proizvodi jaka alkoholna pića od sopstvene sirovine i prodaje ih za dalju preradu u originalnom pakovanju do 1.000 boca, ne većih od jednog litra, u jednoj kalendarskoj godini.

Predsednik ove Grupacije, koji učestvuje u izradi Nacrta zakona o jakim alkoholnim pićima, Ivan Urošević, kazao je da je glavni nedostatak ove formulacije, koja je u načelu prihvaćena, odsustvo pravnog okvira za kontrolu malih proizvođača rakije koji će biti zaokružen donošenjem ili izmenama drugih srodnih zakona, ali da i za to postoji pravno rešenje.

Najvažnije je da postoji saglasnost da mali proizvođači koji su izbačeni iz Zakona o rakiji i drugim pićima, donetom 2009, što im je omogućilo da legalno pređu u sivu zonu, ponovo postanu deo sistema, ukazao je Urošević, a saopšteno je iz PKB.

Oni će samim tim i da plaćaju poreze i akcize a napraviće se i regularna spona između njih i pravnih lica kao kupaca rakije za prodaju ili dalju preradu, ocenio je on.

Urošević je naveo da se Nacrt zakona o jakim alkoholnim pićima, čije se usvajanje očekuje do kraja ove godine, od "starta" radi prema evropskom zakonodavstvu i da će najveći deo regulative biti prepisani aneksi Direktive EU u ovoj oblasti, ali da će biti ugrađene i neke domaće specifičnosti u interesu podsticanja legalne proizvodnje i izvoza rakije.

Tagovi

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ja te pijem a ti me opijas

Oj,drzavo sve nam uze, ode radost idu suze. Sutra kazanicu rusim,a i cigare vise ne pusim.Tomovacu,komovacu necu peci,to sam hteo vama reci. Kazanicu krecim,bavicu se drugim necim.Drzavi nista necu dati jer, odavno je prestala da mi bude mati.Drzava se na politiku svela,muka nas tera da odemo sa sela.i dok nam umire i poslednja nada,mi i dalje zivimo u nekoj ulici na kraju grada.

Marko Marko

Podignite ogradu, pa nece ni videti u vasem dvoristu da se pece rakija. Bas me interesuje kako ce Toma sa njegovom rakijom?

Dejo-ČAČAK

Ima da izginemo svi do jednoga!

special image