• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od obećanih kredita koristićemo samo dva?

Izvor Tanjug

Od 889 miliona evra koji su Srbiji ponuđeni u obliku kredita na donatorskoj konferenciji Briselu Srbija namerava da iskoristi dva, od 267 miliona, piše "Danas".

Od 889 miliona evra pomoći koje su joj na donatorskoj konferenciju u Briselu ponuđene u obliku kredita, Srbija namerava da u najskorijem periodu iskoristi samo dva kredita u ukupnom iznosu od tek 267 miliona evra, piše "Danas".

Kako je rečeno listu u Kancelariji za obnovu poplavljenih područja, za sada se radi na pripremi aplikacije za konkurisanje za izuzetno povoljan japanski kredit i Urgentni kredit za sanaciju od Svetske banke.

Japanski kredit iznosi 40 miliona evra, sa rokom otplate 40 godina i grejs periodom od 10 godina, sa simboličnom kamatnom stopom od 0,01 odsto.

Kredit Svetske banke za sanaciju posledica poplava iznosi 227 miliona evra, pod za sada nepoznatim uslovima, navodi "Danas".

Od 106 miliona evra bespovratnih donacija, najveći deo došao je iz Evropske unije - 80 miliona evra. Švajcarska je Srbiji poklonila 5,9 miliona evra, a Japan, ponovo, pet miliona. Srbija je od Norveške dobila 4,1 milion evra donacija, a po dva miliona evra donirale su Austrija, Švedska i SAD.

Na donatorskoj konferenciji za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, koju su na inicijativu predsednika Srbije Tomislava Nikolića zajednički organizovali Evropska unija, Francuska i Slovenija, učestvovalo je 35 zemalja i sedam institucija. Francuska je Srbiji poklonila milion evra, Velika Britanija 1,25 miliona, a Slovenija 150.000, podseća "Danas".

Podaci Evropske unije pokazuju da neke od zemalja učesnica konferencije nisu donirale novac niti ponudile kredite, što ne znači da te države Srbiji nisu dale nikakvu pomoć, jer je većina još pre donatorskog skupa u poplavljena područja poslala opremu ili ljudstvo ili novčana sredstva. Među takvima su Rusija i Nemačka.

Okvirne procene govore da su majske poplave napravile štetu od 1,5 milijardi evra.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image