• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Top 10 fudbalskih klubova koji najviše duguju

Autor Jovan Terzić

Renomirani sajt "The Richest" objavio je listu deset klubova koji imaju najveće dugove. Ne brinite, nema naših....

Srpski fudbalski klubovi muku muče sa finansijama i strepe da li će uspeti da registruju nove igrače za sezonu 2014/2015, pa čak i da li će dobiti licencu za takmičenje u Superligi.

Istovremeno, španskoj Mursiji nije dozvoljeno da se takmiči u drugom rangu nacionalnog šampionata, već će zbog 12 miliona evra duga morati u treći.

Svi oni, možda čak i zajedno, "mala su deca" za klubove koji se nalaze među deset najvećih dužnika po istraživanju renomiranog sajta "The Richest".

Međutim, svi ti klubovi i pored toga što imaju po nekoliko desetina, čak i stotina miliona dugova, neometano igraju domaća prvenstva, pa i Ligu šampiona...

Pogledajte ko se sve nalazi u top 10 najvećih dužnika među fudbalskim klubovima u Evropi:

10. BORUSIJA DORTMUND - 82 miliona dolara

Borusija Dortmund je 1997. bila šampion Evrope i upravo u tom periodu dobila je svoj nadimak "Milioneri" (ironičnog li nadimka s obzirom na temu) zbog visokih plata koje su primali igrači. Poslednjih godina žuto-crni sa stadiona Vestfalen ponovo su dospeli u vrh evropskog i nemačkog fudbala, a ne tako davno bili su na rubu bankrota.

Zbog velikih finansijskih problema klub je 2003. godine morao da pozajmi novac od velikog rivala, Bajerna, samo da bi mogao da isplati zarade igračima. Bavarci su tada uplatili dva miliona evra na račun Borusije i pomogli joj da opstane. Dodatna finansijska injekcija stigla je leta 2004, kada je prodato pravo na ime stadiona osiguravajućoj kompaniji Signal Iduna, pa je nedugo zatim Vestfalen postao Signal Iduna Park.

Dobri rezultati u prvenstvu Nemačke i Ligi šampiona vratili su poslednjih godina klub "na noge", pa se njegova ukupna vrednost procenjuje na 456 miliona dolara (što je Borusiju svrstalo među 20 najvrednijih fudbalskih klubova Forbsove liste). Upravo zbog toga bankama koje izdaju kredite i ko zna kome još, ne smeta to što dug Borusije Dortmund iznosi 82 miliona dolara, preciznije 18 odsto vrednosti kluba.

 9. JUVENTUS - 83 miliona dolara

Jedan od najpopularnijih italijanskih klubova među retkima je u Italiji koji poseduju svoj stadion. Samo su stadion Juventusa i malenog Sasuola, od svih učesnika Serije A, u vlasništvima klubova.

Torinezi su na izgradnju stadiona potrošili oko 140 miliona dolara, međutim, više neće morati da plaćaju rentu i dodatne troškove, tako da se očekuje da prihodi uskoro počnu značajno da rastu. Uz to, Juventus već nekoliko sezona beleži odlične rezultate u domaćem prvenstvu, pa se navijači "Stare dame" nadaju da će se to preneti i na takmičenje u Ligi šampiona, a rukovodstvo kluba nada se da će dug od 83 miliona dolara uskoro biti značajno smanjen.

8. LIVERPUL - 110 miliona dolara

Jedan od najslavnijih engleskih klubova nalazi se vlasništvu "Fenvej sports grupe", kompanije koja upravlja i Boston Red Soksima, jednim od najpoznatijih američkih bejzbol timova.

FSG je kupila Liverpul u oktobru 2010. godine, nakon što je Viši sud primorao prethodne vlasnike, Toma Hiksa i Džordža Džileta da ga prodaju zbog duga od čak 573 miliona dolara. Poverioci, među kojima i "Rojal Banka Škotske", tužili su tadašnje vlasnike zahtevajući promenu.

Po preuzimanju kluba, FSG je uspeo da dobije nove kredite i smanji dug, koji sada iznosi 110 miliona dolara. Po završetku letnjeg prelaznog roka on bi mogao da bude još manji, pošto je Luis Suarez prodat Barseloni za oko 75 miliona funti (oko 126 miliona dolara), a teško da će sav taj prihod biti utrošen na dovođenje igrača.

7. KVINS PARK RENDŽERS - 145 miliona dolara

Po povratku u Premijer ligu na kraju sezone 2010/2011. godine, vlasnici Kvins Park Rendžersa (malezijski biznismen Toni Fernandes, koji poseduje 66 odsto kluba i porodica Mital, čije je 33 odsto), uložili su ogroman novac ne bi li stvorili tim kadar da parira najboljim engleskim klubovima.

Rezultati, ipak, nisu bili očekivani, pa je KPR posle samo dve sezone morao nazad u Čempionšip. To je uzrokovalo ogromne finansijske gubitke, što odlascima sponzora, što zbog čestih promena trenera i igrača.

Dug je narastao do 145 miliona dolara, ali bi uskoro trebalo da bude drastično smanjen, pošto će se Kvins Park Rendžers opet takmičiti u elitnom rangu engleskog fudbala, što znači bolju zaradu od TV prava, sponzora, prodaje ulaznica...

6. BARSELONA - 156 miliona dolara

Barselona spada među najuspešnije i najpopularnije klubove na svetu, pa time i među najvrednije. Po magazinu Forbs, katalonski gigant vredi 2,6 milijarde dolara.

Dug kluba, koji je jedan od retkih u vlasništvu navijača, ipak je veliki i iznosi šest odsto ukupne vrednosti - 156 miliona dolara. Najveći razlog toga leži u enormnim platama igrača, međutim, za razliku od svog najvećeg rivala Real Madrida, Barselona je okrenuta sopstvenoj proizvodnji fudbalera, tako da ne mora da troši na njihove transfere.

Ta činjenica bitno pomaže Barseloni kada treba da traži kredit od banke, jer popularna škola fudbala "La Masija" vredi pravo bogatstvo, čega su svesni i poverioci koji su dopustili da dug Katalonaca toliko naraste.

5. REAL MADRID - 165 miliona dolara

"Kraljevski klub" smatra se najvrednijim na svetu, sa procenjenih 3,3 milijarde dolara, tako da imidž Real Madrida u ogromnoj meri "pokriva" dug od 165 miliona kluba.

Godinama Madriđani obaraju rekorde u visini obeštećenja koja plaćaju za transfere igrača, ali zato oni marketinški najatraktivniji i najisplativiji većinom i igraju za Real.

Uz marketinški potencijal, tu su i dobri rezultati, pa se Real Madridu, poput većini klubova sa ove liste, mnogo toga toleriše kada su u pitanju finansije.

4. BOLTON - 267 miliona dolara

Još jedan engleski drugoligaš našao se na listi Top 10 dužnika - Bolton Vonderers.

Najjači negativan uticaj na kasu ovog kluba dogodio se u sezoni 2011/2012, kada je posle 11 godina ispao iz Premijer lige. Boravak u Čempionšipu uzrokovao je gubitak 83 miliona dolara za samo godinu dana, saopštio je klub na kraju 2013.

Kao kod Kvins Park Rendžersa, najveći problem predstavljale su visoke plate igračima, ali i drastično manji prihod od TV prava, smanjeni sponzorski ugovori... Zabrinjavajuća činjenica je i ta da Bolton zavisi isključivo od jednog čoveka, vlasnika Edija Dejvisa, tako da mnogi strepe da bi moglo da dođe i do bankrota ukoliko se klub ubrzo ne vrati u Premijer ligu.

3. VALENSIJA - 374 miliona dolara

"Slepi miševi" su na početku 21. veka bili jedan od najuspešnijih španskih klubova. Dva puta su bili nacionalni prvak (2002, 2004) i dva puta su igrali u finalu Lige šampiona (2000, 2001), međutim, finansijski problemi već tada su bili prisutni.

Da bi se izvukla iz aktuelnog problema, Valensija je bila primorana da proda najbolje igrače - Davida Vilju, Huana Matu, Davida Silvu...

To, ipak, nije bilo dovoljno da bi se završila izgradnja novog stadiona, čije je otvaranje bilo planirano za kraj sezone 2008/2009. Radovi su stopirani, a u Valensiji su se nadali da bi svečano otvaranje stadiona moglo da bude organizovano na početku ove sezone, međutim, ništa od toga. Kada se to konačno dogodi i kada "slepi miševi" zaigraju na "Novoj Mestalji" sigurno je da će i dug od 374 miliona evra biti značajno umanjen.

2. ARSENAL - 384 miliona dolara

Magazin Forbs tvrdi da je dug Arsenala procentualno najveći kada se gleda ukupna vrednost kluba, čak 29 odsto! "Tobdžije" zvanično vrede 1,326 milijarde dolara, a njihov dug iznosi 384 miliona. (Ovaj podatak odnosi se samo na listu Top 20 najvrednijih klubova po Forbsovoj listi).

Navodno, najveći krivac Arsenalovog ogromnog dugovanja je novi stadion, otvoren leta 2006. Za igradnju Emirejtsa izdvojeno je oko neverovatnih 720 miliona dolara, pošto je njegov kapacitet značajno veći nego što je bio na Hajberiju (60,355 - 38,419). Troškovi održavanja i organizacije utakmice su, stoga, daleko veći, ali bi trebalo i prihodi da budu poboljšani. Arsenal, međutim, ima najskuplje ulaznice u Premijer ligi, pa se dešava i da tribine Emirejtsa nisu uvek popunjene.

1. MANČESTER JUNAJTED - 569 miliona dolara

Drugi najvredniji klub na svetu, po Forbsu, ujedno je i klub sa najvećim dugovima. Na to je značajno uticao dolazak porodice Glejzer, koja je od 2005. godine većinski vlasnik Mančester junajteda. Amerikanci su preuzeli "crvene đavole" zahvaljujući brojnim pozajmicama banaka, koje su obezbedili založivši klupsku imovinu.

To se nije dopalo navijačima, pa su masovno okrenuli leđa novim vlasnicima, ali i samom klubu, kojem "nad glavom" konstantno "visi" 569 miliona dolara duga.

Ni Mančester junajted, ni Real Madrid, niti bilo koji klub sa ove liste izuzev Boltona i Kvins Park Rendžersa, ipak, ne mora da strepi da će mu biti oduzeta licenca za takmičenje u domaćem prvenstvu ili Ligi šampiona. To su giganti koji svojom popularnošću i kvalitetom značajno doprinose ne samo evropskom, već i svetskom fudbalu.
Da li je takav odnos "fudbalskih vlasti" (UEFA) prema, uslovno rečeno, velikim i malim klubovima pravedan? Naravno da nije, ali teško da će se promeniti...

Komentari 36

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nr

Ocekivao sam Zvezdu na mestu broj 1!

bankrot za cz

da,oni imaju dug 145-564 miliona,ali kupe igraca za 100 miliona a cz dovede 10 novih a plati njima 00 dinara,e pa tu je razlika.

mikser

Vidim, ubiše se grobari da objasne kako Zvezda duguje igračima, a ovi klubovi bankama i kako je super što je izbačena. Niko da otvori oči i vidi da je sada Partizan praktično na samoj granici da bude u identičnoj situaciji. 6 meseci nisu plaćeni igrači, a sada je za registraciju igrača morao da bude žalbom odložen dug čak i na 15 hiljada evra!!! Neće dugo vremena proteći kada će Partizan preći tu začaranu granicu, ako nije već prešao. A onda će da nas ubeđuju kako je UEFA, eto nepravedna. Niko ne kapira da je najteže da nam izbace neki klub PRVI put, svaki sledeći put će biti sve lakše. Da ne govorim o tome, da izbacivanjem Zvezde, nisu na kraju imali baš nikavu korist. A sada može da bude samo šteta svim klubovima.

Najnovije

Kolumnisti