• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljajić: Roba iz EU neće moći preko Srbije u Rusiju

Izvor Beta

Ministar trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da roba iz Evropske unije neće biti reeksportovana na tržište Rusije, nakon što je ta zemlja zabranila uvoz hrane iz EU.

"Da bismo sprečili takvu situaciju dodatno će biti angažovana naša carina, a proizvođači i izvoznici koji budu pokušali da prevarom dođu do zarade biće najoštrije sankcionisani", kazao je Ljajić za današnji lista "Blic".

On je istakao da stranci mogu da osnuju firme u Srbiji i da izvoze u Rusiju, ali da roba mora da bude proizvedena u Srbiji.

Ljajić je, kako se ne bi ponovila nedavna situacija s mesom koje nije proizvedeno u Srbiji, ali je kao takvo plasirano na rusko tržište, zakazao za danas sasatanak s predstavnicima Asocijacije voćara i povrtara "Plodovi Srbije", Uprave carina, Uprave za zaštitu bilja Minisatrstva poljoprivrede i Privredne komore Srbije.

"Moramo da sprečimo prepakiranje, falsifikovanje i reeksport, ali i da ispunimo sve sanitarne, higijenske, zdravstvene i druge standarde koji su rigorozni", kazao je Ljajić i naveo da su Rusi pripremili novi pravilnik za uvoz hrane koji ima 4.000 stranica i koji je nedavno preveden na srpski i s kojim moraju da se upoznaju domaći proizvođači. 



Šansa za povećan izvoz hrane na ruski tržište Srbija je dobila kada je Rusija 1. avgusta zabranila uvoz voća i povrća iz Poljske zbog prekomernog korišćenja pesticida i nitrita, a onda i 7. avgusta kada su uvedene jednogodišnje kontrasankcije zapadnim zemljama koje
se odnose na zabranu uvoza voća, povrćam ribe, sira, mesa, mleka i prerađevina od mesa i mleka.

"Jasno je da ne možemo da pokrijemo količinu hrane koju je u Rusiju stizala sa Zapada, ali možemo jedan deo, i nikako ne smemo da dozvolimo da greške pojedinaca ugroze sve. Ovo nisu kratkoročne sankcije, već u sledećoj godini možemo da povećamo proizvodnju i
pokušamo da što više ponudimo ruskom tržištu s kojim imamo povoljan carinski sporazum", kazao je Ljajić za "Blic".

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image