• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi se otimaju oko srpskog mleka

Izvor Tanjug

Kragujevačka mlekara "Kuč" za pet dana dobila je 50 zahteva firmi iz Rusije za uspostavljanjem saradnje.

Postojeći kupci su za 100 odsto, pa i više, uvećali porudžbine u odnosu na prošlu godinu, izjavila je danas Mirjana Dudić iz te mlekare.

"Nemamo kapacitete da odgovorimo na sve pristigle zahteve", rekla je Dudić i dodala da je mlekara u poslednjih pet dana dnevno dobijala po 10 zahteva od ruskih firmi za uspostavljanjem saradnje.

Prema njenim rečima, od brojnih pristiglih zahteva najverovatnije će saradnja biti uspostavljena samo sa jednim kupcem iz Moskve.

"U ovom trenutku ono na šta se mi fokusiramo je da ispoštujemo porudžbine koje imamo od postojećih kupaca a koje su uvećane", rekla je Dudić i naglasila da je mlekara "Kuč" zajedničkim ulaganjima sa novim partnerima nabavila novu opremu i proširila proizvodne i skladišne kapacitete.

Mlekara "Kuč" u Rusiju od 2011. godine izvozi sir feta i mlečne namaze. Ima šest partnera, od kojih je sa tri ugovor o saradnji potpisala juna ove godine. Zbog duplo povećanih narudžbina postojećih partnera očekuju da za dva do tri puta poveća vrednost izvoza.

"Vrednost izvoza na godišnjem nivou na rusko tržište, gde mesečno izvozimo od 40 do 60 tona proizvoda, iznosi oko 1,2 miliona evra", navela je Dudić.

Naglašavajući da je zbog povećanja obima posla mlekara zaposlila veći broj proizvodnih radnika, Dudić je istakla da bi za nekoliko dana trebalo da počne sa radom nova proizvodna linija, na zahtev ruskog parntera sa kojima su u junu uspostavili saradnju.

"To je linija za izradu sira tvorog. To je sir specifičan za rusko tržište, to nije nešto što mi već radimo i prodajemo, tako da smo se usredsredili na to da odgovorimo posebno na taj zahtev ruskog tržišta", rekla je Dudić.

Ona je objasnila da je reč o siru koji liči na sitan sir koji se u Srbiji koristi za peciva i bureke, ali nije slan, jer se u Rusiji koristi za pravljenje slatkih proizvoda.

Naglašavajući da je najveći deo proizvodnje mlekare "Kuč" namenjen domaćem tržištu, Dudić je navela da izvoze u Rusiju oko 15 odsto od ukupne proizvodnje, kao i u Makedoniju i Crnu Goru. Ona tvrdi da neće doći do smanjena plasmana proizvoda na domaćem tržištu, usled velike potražnje iz Rusije, jer, kako je navela, mlekara je ranije predvidela povećanje izvoza.

Mlekara "Kuč" je pre tri godine dnevno prerađivala oko 50 tona mleka, a sada oko 70 tona. Do kraja godine, kako je rekla Dudić, očekuje se da mlekara dostigne puni kapictet za koji je i registrovana, a to je 110 tona.

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Igor

Samo napred ljudi...srecno sa novim pogonom i da ga što pre osposobite i unapredite kako bi mogao da ispoštuje svačije potrebe na tržištu Rusije. Želim Vam uspešno poslovanje. Čuvajte svoje kupce.

Ana

Kako je tuzna ova fotka :/

pok

@Ana Ajde ajde... vreme je da uvidis da je i sam zivot surov. Volimo mi zivotinje ali volimo i njihovo mleko i meso.

special image