Zeleni čaj sadrži antioksidanse, čiji se nivo nakon šest meseci stajanja na polici povećava za 32 odsto. Ovi antioksidansi, poznati kao katehini, umanjuju rizik od nekoliko oblika raka, ali su osetljivi na kiseonik i svetlo. Nažalost, čaj nije kao vino, odnosno ne postaje bolji sa godinama. Da zbog stajanja na polici čaj ne bi izgubio korisne sastojke, čuvajte ga na mestima na kojima nema puno svetla i u kutijama sa poklopcem, kako ne bi došao u kontakt sa kiseonikom.
Takođe, zeleni čaj je osetljiviji na toplotu nego ostali čajevi, pa je najbolje da ga držite u frižideru, kako bi dugo ostao svež, kažu stručnjaci.
Proizvodi od paradajza
Bez obzira na to u kakvoj su ambalaži, nakon nekog vremena u frižideru, čak i ako su neotvoreni, ovi proizvodi gube do 50 odsto likopena koji sadrže. Inače, brojne studije su pokazale da je likopen koristan u borbi protiv raka, srčanih bolesti, kao i da ojačava kosti.
Krompir
Vitamin C se u krompiru smanjuje za 40 odsto, u proseku, nakon osam meseci stajanja na suvom i hladnom mestu. Naravno, verovatno krompir ne čuvate toliko dugo, ali u svakom slučaju, stručnjaci savetuju da kada kupujete ovo povrće, birate manje krompire jer oni sadrže više vitamina C, kao i da ih pojedete u roku od nekoliko nedelja od dana kada ste ih kupili.
Nutricionista preporučuje i da nikako ne držite krompir u plastičnim kesama, već isključivo u papirnim, kako ga svetlost i kiseonik ne bi brzo oštetili.
Maslinovo ulje
Ovo ulje sadrži dosta antioksidanata, čiji nivo nakon šest meseci opada za 40 odsto, pokazala je studija sprovedena 2009. godine u Italiji. Bez obzira na to, u mnogim domaćinstvima ovo ulje stoji i mnogo duže. Kako bi ostalo sveže, ne stavljajte ga blizu šporeta ili drugog izvora toplote i nikako ga ne ostavljajte otvoreno jer je maslinovo ulje osetljivo na svetlost i kiseonik.
Žitarice i testenina
Nivo riboflavina, vitamina koji pomaže razbijanje drugih hranljivih nutrijenata, u makaronama, na primer, opada za 50 odsto nakon što su samo jedan dan izložene svetlosti. Kako biste produžili rok trajanja ovih namirnica, najbolje je da ih čuvate u zatvorenim keramičkim posudama. Braon pirinač je jedina namirnica ove vrste koju je bolje da držite u frižideru, jer se zbog male količine ulja koju sadrži, brže kvari na sobnoj temperaturi.
Začini
Većina suvih biljaka i začina sadrži kapsacin, sastojak koji je koristan u borbi protiv nekih vrsta kancera, ali u pospešivanju rada metabolizma. Nakon nekoliko meseci, ovi sastojci postepeno isparavaju iz začina, pa je najbolje da ih čuvate u staklenim posudama ili teglama, kako ih svetlost i toplota ne bi oštetili.
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.
Ovo je sastav Zvezde za Štutgart: Šok na golu, ni Ilić ni Glazer!
Partizan se hitno oglasio zbog Mirotića: Evroliga reagovala, klub podneo i krivične prijave!
Piksi potvrdio da ima ponudu! Da li će Srbija ostati bez selektora već u januaru?
Srbija dobija organizaciju Evropskog prvenstva sa Albanijom? Radujko razgovarao sa UEFA, otkrio sve!
Delije prebile navijače Štutgarta: Haos na ulicama Beograda, pojavio se snimak