• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banke: Ne morate da popunite "američki upitnik"

Izvor MONDO/Tanjug

Prikupljanje podataka o klijentima banaka u Srbiji nema za cilj kontrolu naših građana, već uvid u podatke o rezidentima SAD za koje njihova vlada želi da proveri da li su platili porez, tvrde u UBS,

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić kaže, povodom informacije u medijima o kontroli računa građana od strane SAD, da od 1. jula rezidenti SAD u Srbiji i naši građani klijenti domaćih banaka popunjavaju dva upitnika koja ostaju u arhivi banaka.

Generalni sekretar UBS nije objasnio zašto bi svi naši građani trebalo a ne samo stranci trebalo da daju podatke ali je poručio građanima Srbije da neće imati nikakve štetne posledice od popunjavanja upitnika u bankama, ali ni posledice ako ih ne popune.

Banke u Srbiji imaju obavezu da od 1. jula prikupljaju te podatke, rekao je Dugalić.

Postoji mogućnost reciprociteta kada potpišemo ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD, pa će i Srbija moći da zatraži podatke o našim građanima koji imaju bankarske račune u SAD, najavio je on.

Ako Srbija ne potpiše taj ugovor sa SAD, onda će, kako je ocenio, biti "crna tačka" u Evropi, i to bi bila loša poruka za američke investitore.

Prema njegovim rečima, bilateralni sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i SAD mogao da bude potpisan do kraja godine.

Dugalić je takođe naveo da je povodom informacija u medijima o prikupljanju tih podataka u bankama imao razgovor sa poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem.

Generalni sekretar UBS je podsetio da su SAD pre nekoliko godina pokrenule program FATCA kako bi proverili račune građana u inostranstvu sa ciljem da im se naplati porez na sredstva koja su izneli iz SAD u drugu državu, a to se odnosi i na kompanije.

Zbog toga je SAD potpisala sa više od 40 zemalja, među kojima su sve dražave EU, rekao je Dugalić.

U Srbiji je dobijena informacije o tom programu pre dve godine i tek ove godine počele su pripreme o potpisivanju takvog ugovora i u saradnji sa Ambasadom SAD dobijen je koncept tog programa.

U Srbiji ima oko 6,7 miliona računa i zbog toga je bilo potrebno na taj način da se prikupljaju podaci, objasnio je Dugalić.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ping pong

Ne morate popunjavati jer ce banke same slati vase podatke kome god budu morali da salju. Vas niko nistai ne pita jer ionako zivite u koloniji.

Mica

SRAM VAS BILO LOPOVI ! Nije vam dosta sto ste osirotili celu srbiju,kakvi podaci vam jor trebaju-jedino jos da stavite nanogice "postovanim gradjanima" i da merite da li su jeli nesto danas i koliko kalorija su uneli!

special image