Tanjug

Slučaj Džudžević: Bošnjaci narod (naj)stariji

Autor:

Odbor za kulturu Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu negodovao je danas povodom tvrdnje heraldičara Nemanje Todorovića Štrplija o mislimanskim (prez)imenima.

6
A- A A+

Nacionalno veće tvrdi da su to "besmislice koje nemaju nikakvih istorijskih i naučnih utemeljenja".

"Opšte je poznato da su Bošnjaci, kao stari autohtoni evropski narod, imali svoja prezimena znatno pre nekih drugih evropskih naroda", navodi se u saopštenju Odbora koji ozbiljnim medijskim glasilima, koja su prenele Štiplija, savetuje da je "za ovu vrstu članka trebalo da angažuju stručnjaka i eksperta iz oblasti genealogije, koja proučava rodoslov, rodoslovlje, kao i postanak, poreklo i razvitak porodice".

Odbor se bavi precima svog predsednika Esada Džudža "koji vodi poreklo iz Trebinja, te su imali prezime Džudžo pre Berlinskog kongresa" i da ličnosti iz njegove šire porodice "žive i danas i nose isto prezime u Mostaru i Sarajevu".

  Rasprava o prezimenima Bošnjaka inicirana je prošlonedeljnim objavljivanjem rešenja Opšte uprave u Tutinu, kojim je promenjeno prezime predsednika BNV iz Džudževuća u Džudžo i koji je pozvao svoje sunarodnike da učine isto.

On je pre tri meseca saopštio da je "dugoročan projekat od izuzetnog nacionalnog značaja" saveta koji predvodi "vraćanje izvornih prezimena Bošnjacima". A to podrazumeva brisanje nastavaka "vić" i "ić".

Heraldičar Nemanja Todorović Štiplija sa Masarikovog Univerzitetu u Češkoj Repiblici navodi da ne stoji tvrdnja Esada Džudževića o poreklu prezimena.

U pisanom osvrtu na promenu prezimena predsednika BNV-a Esada Džudževića u Džudžo, Todorović Štiplija naveo je da prezimena sa sufiksima "vić" i "ić" u slovenskim jezicima označavaju pripadnost, prvenstveno porodici."Prezimena sa sufiksima -vić i -ić, zajedno sa sufiksima -ov, -ev, -ović, -ski, pa čak i -in, -ak, -ek, -ik javljaju mnogo ranije. Ne stoji tvrdnja gospodina Džudževića da su ovakvi sufiksi nametnuti od bilo kakve vlasti, već više da su u prirodi slovenskih jezika, pa su se sami takvim nametnuli", navodi heraldičar.

Povezano

Sve vesti