Bravo, Veljo: Stjepanović šampion Evrope!

Autor:

Najbolji srpski plivač doneo je zlatnu medalju sa Evropskog prvenstva u Berlinu. On je u finalu trke na 400 metara slobodnim stilom zabeležio vreme od 3:45,66!

Srbija ponovo ima plivačkog šampiona!

Posle Milorada Čavića i Nađe Higl, koji su nam donosili znatne medalje sa najvećih takmičenja, sada je to uradio i Velimir Stjepanović.

Velja je u finalu trke na 400 metara slobodnim stilom na Evropskom prvenstvu u Berlinu zabeležio vreme 3:45,66 i doneo zlato Srbiji! To je Stjepanoviću ubedljivo najbrža trka u karijeri. On je 13. aprila ove godine na Plivačkom kupu u Ajndhovenu postavio lični i nacionalni rekord u istoj disciplini, koji je iznosio 3:48,25.

Stjepanoviću (22) je ovo druga titula prvaka Evrope. Prvu je osvojio, doduše u 25-metarskim bazenima, prošle godine na EP u Herningu u Danskoj. Tada je do zlata doplivao u finalu na 200 metara delfin stilom i zaradio epitet "nove nade evropskog plivanja", koju su mu dodelili novinari.

Od početka trke naš as bio je u prednosti, posle 100 metara bio je čak 2,58 sekundi ispred drugoplasiranog, a ta razlika nije ugrožena do kraja.

Drugi je bio Italijan Mikel Andrea D'Ariđo u vremenu 3:46,91, što je za sekund i 25 desetih sporije od vremena pobednika. Bronzu je osvojio Britanac Džej Leliot u vremenu 3:47,50.

Svetski rekord Pola Bidermana iz Rima 2009. godine, od 3:40,07 ostao je netaknut, ali je to posledica zabrane korišćenja odela za plivanje. Inače, Biderman je loše plivao u polufinalu zbog čega je bio samo rezerva za finalnu trku.

Stjepanoviću je nedostajalo 56 desetinki da obori rekord evropskih prvenstava koji je 2008. u Ajndhovenu postavio Rus Jurij Prilukov.

REZULTATI FINALA:

Tagovi:

Povezano

Sve vesti