• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevski atentat u Banjaluci

Izvor mondo.ba

U banjalučkom Društveno Kulturnom Centru Incel u toku je prvi Art gerila kamp čiji će učesnici na jednom mestu sa različitih aspekata analizirati Sarajevski atentat.

 Performans umetnika bivše Jugoslavije Izvor: Mondo.ba

Izvor: Mondo.ba

Umetnici iz Austrije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske bave se temom "Franc Ferdinandov Princip – Sinteza dva neprijatelja", a učesnici kampa će se prvi put obratiti publici u sredu, 27. avgusta u 18 sati na Trgu Krajine, gde će performansom približiti svoje viđenje početka Prvog svetskog rata.

"Ovaj datum je nama umetnicima koji smo u kampu jako bitan, jer mi svoje teze upravo zasnivamo na tome da je smrti Franca Ferdinanda predhodio pucanj koji je ispalio i kojim je usmrtio divlju belu kozu. Po narodnom verovanju ko ulovi ovu retku životinju, umire za godinu dana. A to se upravo desilo njemu“, izjavio je Igor F. Petković, umetnički direktor.

Jedan od učesnika kampa u Incelu je i Michael Punz iz Austrije.

"Drago što učestvujem u kampu i na festivalu i što svi učesnici imaju priliku da se izraze, što će imati mogućnost da ispoljavaju svoje radove i kroz digitalnu, ali i kroz analognu umetnost, odnosno vrlo različite multimedije u umetnosti“, rekao je Punz.



Tokom Art gerila kampa gosti i umetnici će imati mogućnost da učestvuju i u radionici Istorije u raspravi, umetnice Vahide Ramujkić iz Srbije.

Uključi se i ti!

Ukoliko želite da budete deo radionice koja se bavi Sarajevskim atentatom, kao i izradom priručnika za izučavanje ovog polemičnog istorijskog događaja, pridružite se kampu 28. i 29. avgusta, i 1. i 2. septembra od 11 do 14 sati u DKC Incel u Banjaluci.

 Biblioteka Istorije u raspravi osnovana je 2007. godine i broji oko 300 udžbenika. Kroz periodične radionice koje se koriste manuelnim tehnikama obrade i prikupljanja štampanog materijala, analiziraju se postojeće, često međusobno kontradiktorne priče i promišljaju drugačiji pristupi mišljenju i učenju istorije.

Radovi nastali tokom kampa svoju premijeru će imati na festivalu BL ART 2014, koji počinje 3. septembra u DKC Incel.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE