Čičoka je u narodu poznata i kao divlji krompir, jerusalemska artičoka, nahod, morski krompir, morska repa, suncogled. Najzdravija je sirova, a mi vam nudimo recepate za salatu u supu.
Čičoka (Helianthus tuberosus) potiče iz Severne Amerike, a danas se uzgaja širom sveta. Prepoznatljiva je po velikim žutim cvetovima i visokoj stabljici, koja može da naraste čak do tri metra. Koren biljke je nepravilnog oblika i veličine, liči na krompir ili đumbir, i upravo u njemu se krije pravo bogatstvo energije i zdravlja. Ova biljka je izuzetno korisna u lečenju dijabetesa i gojaznosti, ima pozitivne učinke u prevenciji i lečenju reumatskih bolesti, poput kostobolje, artritisa i reumatoidnog artritisa. Na glasu je i kao afrodizijak, a poznato je i njeno snažno antibakterijsko, antioksidativno i diuretsko delovanje. Jača imunitet, štiti srce i pomaže u prevenciji zloćudnih crevnih bolesti. Čičoka za razliku od krompira, ne sadrži skrob pa se predviđa da će zbog rastuće gojaznosti ljudi širom sveta, ali i dijabetičara, ova biljka u budućnosti postati zamena za krompir. Čičoka ima vrlo nisku kalorijsku vrednost (79 kalorija u 100 grama), ali obilje neophodnih nutrijenata. Odličan je izvor kalijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, gvožđa. Obiluje i vitaminima C, D, A, vitaminima B grupe. Sadrži esencijalne aminokiseline, a njen najvredniji sastojak je inulin. To je polisaharid koji želudačni enzimi ne mogu u potpunosti da svare, zbog čega on nakon konzumacije odlazi u creva gde podstiče rast dobrih bakterija zaduženih za eliminaciju štetnih mikroorganizama i za pravilan rad creva. Inulin smanjuje koncentraciju kancerogenih enzima pa je njegova uloga posebno značajna u prevenciji i lečenju zloćudnih bolesti crva. Čičoka je povrće koje se može jesti sasvim sirovo, u obliku salate na primer, ali može i da se kuva, peče ili prži. Vrlo je ukusna u pitama, a u tom slučaju se pravi isto kao i pita od krompira. SUPA OD ČIČOKA Potrebno: - 400 grama čičoke - Litar vode - Začini po želji (so, biber, peršun, majčina dušica, kim, komorač) Priprema: Čičoke oprati, oguliti i narezati po želji na kockice, štapiće, listiće i kuvati dok omekša. Začiniti i još kratko prokuvati. Ljubitelji gustih supa mogu kuvanu čičoku izmiksati štapnim mikserom, savetuje Alternativa za vas. SALATA OD ČIČOKE Potrebno: - 300 g čičoke - Kašika maslinovog ulja - Začini po želji Priprema: Čičoku u salati možete konzumirati sirovu ili kuvanu. U svakom lsučaju je ogulite, narežite na kockice i začinite maslinovim uljem, solju, biberom...