• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba Henrija Mura u Beogradu i Novom Sadu

Izvor mondo.rs

Skoro šest decenija nakon prve izložbe, publika će ove jeseni imati priliku da upozna dela jednog od najpoznatijih britanskih umetnika.

"Henri Mur - grafičar" je naziv izložbe koja će 11. septembra biti otvorena u Narodnom muzeju u Beogradu, a 7. novembra odlazi u Muzej Vojvodine.

"Na izložbi će biti predstavljeno 80 grafika, pet modela skulptura i jedan radni model, nastali u periodu između 1934. i 1984. Godine. Kako bi se opus što celovitije predstavio, posetioci će moći da upoznaju njegov rad i kroz set fotografija samog umetnika i njegovog stvaralačkog procesa", rekli su za "Blic" iz Britanskog saveta.

Umetnička kolekcija koja stiže u Srbiju pripada posebnoj kolekciji "Muzeja bez zidova", kojoj je Mur lično 1984. donirao više od 200 svojih dela.

Rođen 1898. u Jorkširu u velikoj porodici, Mur je pohađao Umetničku školu u Lidsu. Mobilisan je po izbijanju Prvog svetskog rata, iz kog se vratio narušenog zdravlja zbog trovanja bojnim otrovima. Studirao je Kraljevsku akademiju umetnosti u Londonu, i neko vreme bio upravnik galerije "Tejt". Njegove skulpture nalaze se u Parizu, Njujorku, u muzejima i na otvorenim prostorima širom sveta.

Prvu izložbu u Beogradu imao je davne 1955, u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić". Mur je sa suprugom Irenom prisustvovao otvaranju, a dve decenije kasnije proglašen je za inostranog člana SANU. Preminuo je 1986. godine.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE