• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tesla, Zmaj, Mika Antić, Andrić i Pupin na platnu

Izvor mondo.rs

Prodajna izložba "Stara naspram novih lica" slikara Pavla Cvijovića otvorena je u Galeriji 73 na Banovom Brdu i trajaće sve do 16. septembra.

Kad se pogledaju slike, naziv izložbe postane sasvim jasan. Na platnima su portreti srpskih velikana – velikih u odnosu na zaostavštinu u umetnosti ili nauci: Nikola Tesla, Miroslav Mika Antić, Jovan Jovanović Zmaj, Desanka Maksimović, Nadežda Petrović, Mihajlo Pupin, Zoran Radomilović, Toma Zdravković, Dušan Radović, Ivan Meštrović i razni drugi... Neka stara lica, u kojima treba da se oglednu nova.

"Ne volim kad ljudi veličaju tuđe, a stide se svog", kaže umetnik i objašnjava da izložba upućuje na pozitivni patriotizam, uostalom i jedini ispravan.

Sudar staro - novo očigledan je i u predstavi znamenitih ličnosti. Preuzeti su iz minulih dana, a predstavljeni savremenim tehnikama. Lica se probijaju kroz slojeve iscepanih papira, akrilnih poteza i nanosa spreja. Redosled nanošenja nije važan, a proces je beskonačan.

Slike su nastale još pre godinu dana, pa autor kaže, kad ih se zasiti, doda poneku novu liniju. Lica su urađena uz pomoć šablona. I to su verovatno najkvalitetniji šabloni urađeni kod nas. Zato što nisu jednostavni i prazni, već predstavljaju detaljnu i komplikovanu igru kontrasnih površina, slagalicu u kojoj se krije poznati lik, neko kome se divimo ili recimo neko ko nam je ulepšao detinjstvo.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lazar

Stvarno sjajna izložba!

sm

Savrsena izlozba! Preporuka da dodjete da pogledate!

SERIJE