• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema para za penzije, ali ni kresanje ne pomaže

Izvor MONDO/Agencije

Država nema dovoljno para za penzije, ali samo njihovo smanjenje neće biti dovoljno za održivost penzinog sistema ukoliko ga ne bude pratila finansijska konsolidacija u svim sektorima, rečeno na skupu u Beogradu.

Na skupu o reformi penzionog sistema i njegovim posledicama u Beogradu učesnici rasprave su izrazili uverenje da Vlada verovatno ići na progresivno umanjenje penzija, a ne na linerano, jer treba smanjiti nejednakosti u siromaštvu.

Finansijski direktor PIO fonda Ivan Mimić je podsetio da je od 2003. godine do danas bilo nekoliko reformi penzionog sistema, gde su postignuti očekivani rezultati na rashodnoj, ali ne i na prihodnoj strani, koja tek teba da se reši.

U ukupnim sredstvima za penzije, PIO fond obezbeđuje 58 odsto, a 42 odsto pokriva država, dok u evropskim zemljama, fondovi obezbeđuju 80 odsto, a države pokrivaju 20. Prosečno korišćenje penzija u Srbiji iznosi 17 godina, za muškarce 16,6, a za žene 19, a ukupno ima 1,72 miliona penzionera.

Mimić je podsetio da je projekcija bila da penzije učestvuju u BDP-u sa 10 odsto, ali je problem u prihodnoj strani sve veći, sistemu ne ide na ruku demografska situacija, pa neće biti moguće stvoriti samoodrživ penzioni fond.

Analitičar Foruma MAT Miladin Kovačević je ocenio da reforme sa produženjem radnog veka i kaznama za prevremeno penzionisanje, mogu dati rezultate samo na duži rok od 15 do 20 godina, dok je smanjenje penzija mera kratkog roka i da će održivost sistema zavisiti od daljih reforimi PIO fonda.

On se istakao da se proces starenja ubzava, ističući da su penzije veoma važna kategorija za sprečavanje produbljivanja nejednakosti. Reforme se ne mogu izbeći, kao ni restrikcija penzija, a verovatnija je progresivna; ipak problem je što u zemlji nije razvijena socijalna politika.

Najteža stvar su poreske obaveze privrede koje idu do 65 odsto, što je previše za slabu ekonomiju, ali ako se smanje ti proezi, moramo naći kompenzaciju, da bi se održao dovoljan nivo prihoda.

Svetska banka je predložila povećanje PDV-a, koji može ići do 24 odsto, može se ići i na povećanje doprinosa, ali postoji opasnost od bežanja rada u sivu ekonomiju, kazao je Kovačević.

On smatra da se može ići u dokapitalizaciju PIO fonda, ističući da se Fiskalni savet ne slaže sa tim, jer nema novca i dodao da ona može da se sprovede i putem državne imovine.

Analitičar Ekonomskog instituta Mahmud Bušatlija se složio sa tim, navodeći da država ne sme da prodaje gradsko i građevinsko zemljište, već da ga daje u zakup, a sredstva da uplaćujuje u PIO fond.

On takođe smatra da bi deo kapitala javnih preduzeća, kao što je Telekom, trebalo pretvoriti u prefernicjalne akcije, koje nose samo prinos bez upravljnaja, odakle bi se deo akumulacije preliovao u fond.

Takođe, PIO fond bi trebalo da posluje kao investiconi i da se njegoim haritjama od vrednosti da prednost u trgovanju.

Bušatlija je podsetio da PIO sada vode sporove sa državom oko svoje imovine u banjama, kao i da su mu oduzete akcije u Energoprojektu, čiji je bio osnivač i suvlasnik, kao i mnogo drugih objekata.

"Vrednost penzija polako opada i bez reformi, a one spadaju u čistu potrošnju, pa se njihovim smanjenjem ugrožavaju i oni koji proizvode i trguju, jer njihov rad postaje nekonkuretan", upozorio je Bušatlija.

SA REVIZIJOM INVALIDSKIH PENZIJA SE NE MOŽE ŽURITI

Na kraju skupa Mimić je odgovarjući na pitanje o kontroli invalidskih penzija, rekao da se to ne može brzo uraditi, jer ih ima oko 300.000, pa će u prvoj fazi biti razmatrano pet odsto predmeta. Rezultat može da bude samo da se nekome ukine penzija, ali će pri tome morati da se vodi računa o starosti korisnika.

Iz drugog rakursa problema, onog političkog, stižu i drugačije najave o toj brzini. Ministar rada i zapošljavanje, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin najavio je danas da će već za mesec i po dana biti poznati konkretni rezultati revizije invalidskih penzija.

Vulin je nakon razgovora sa predstavnicima Nacionalne organizacije osoba sa invaliditeom koji su, kako su prenele agencije, podržali tu reviziju, rekao da će oni koji su nezakonito došli do tih penzija biti kažnjeni kao i oni koji su im u tome pomagali, a da će država tražiti obeštećenje.

 Formiranje komisija je počelo i trenutno rade trijažu, rekao je Vulin, i istakao da će sva rešenja za koja se pretpostavi da su doneta zloupotrebom biti pod lupom, ali da neće svih 300.000 korisnika invalidske penzije biti proveravano, jer svakako da postoje nesporne invalidske penzije

Skunuti anatemu s invalida

Predsednik Nacionalne organizacije osoba sa invaliditeom Milan Stošić i član Upravnog odbora Ivanka Jovanović istakli su da ova asocijacija podržava reviziju invalidskih penzija. Oni su ukazali, međutim, na problem neujednačenih kriterijuma komisija, jer se dešava da za isti stepen oštećenja različe komisije a nekad i iste imaju različite procene i različita rešenja. "Želimo da se u javnosti skine neka vrsta anateme da osobe sa invaliditetom zloupotrebljavaju određena prava", rekla je Jovanović, očekujući da će uskoro započeti izmene zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, zakona o socijalnoj zaštiti, o radu, kao i izmene pravilnika, poput pravilnika o telesnim oštećenjima.

On je naveo da su urađene instrukcije za proveru, u kom pravcu da se traži, šta da se gleda, jer za svaku zloupotrebu postoje indikatori i znaci da je bilo nereguilarnosti.

Vulin je najavio i da će jedan od invalidskih penzionera Ljubiša Buha Čume biti uskoro na komisiji, koja će pogledati njegovu medicinsku dokumentaciju i upozorio na implikacije nezakonito stečene penzije i prava koja su iz toga proižašla.

"Ja uvek smatram da je svako nevin dok se suprotno ne dokaže, ali ako se dokaže odgovaraće i on i oni koji su mu omogućili to pravo, a ne pripada mu", rekao je Vulin i naveo da će biti preispitana i prava stečena po osnovu penzije, na primer ako se neko zaposlio kao invalidski penzioner.

Neće se, kako je rekao, samo gledati odluka lekarske komisije već i odluke onih koji su posle toga kršili zakon.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

TRex

Smanjivati penzije od 20.000din. je nemoralno i nehumano, pogotovu što neka 'elita' toliko zarađuje za jedan dan.

beli

Od kad je Krkobabić umro ništa ne funkcioniše.

Biljana

Ovo je mlacenje prazne slame.Popularni Vucic ne trazi pare koje su od zutog kukolja ukradjene, za 12godina.A to je oko 100milijardi.To voljenom Vucku nepada na pamet.Nego po sirotinji.Pa i treba.Stagod da uradi Vucko narodu oni ga vole.Pa sto covek da ne radi.Ima dozvolu naroda.Ali sad dolazimo do pitanja, zasto narod kuka?Pa to im radi "voljeni"Vucic.Pa od njega je sve slatko, a ne gorko.I kada gladujemo , gladujemo slatko.Pa zasto i na koga onda narod kuka?Nista mi nije jasno.Vole Vucica a kukaju.Tu nesto nestima.U Srbiji treba da budes sizofren, da bi razumeo stvarnost.Neka nam je sa srecom.

special image