• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moraćemo da skladištimo gas u Mađarskoj?

Izvor Beta

Vlada Srbije ozbiljno razmatra mogućnost da u Mađarskoj uskladišti između 100 i 200 miliona kubnih metara ruskog gasa.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić je na sastanku s predsednikom Svetskog naftnog saveta Jožefom Totom rekao da bi tako Srbija imala dovoljno gasa za predstojeću zimu u slučaju zaoštravanja krize u Ukrajiini.

"Razmatramo opciju da između 100 i 200 miliona kubika gasa, čiju kupovinu imamo ugovorenu s (ruskim) Gaspromom, tokom septembra ili oktobra usladištimo u Mađarskoj. Mi ponude za skadistenje imamo na stolu", rekao je Antić i dodao da će se Vlada Srbije vrlo brzo izjasniti o tome.

Srpski ministar rudarstva i energetike je najavio da će s mađarskim kolegom razgovarati o toj mogućnosti, kako bi se izbegli posrednici.

Antić je prihvatio ponudu Jožefa Tota da posreduje i pomogne kako bi se u "brzom, efikasnom i prijateljskom" razgovoru s mađarskim ministrom "rešila određena pitanja koja nisu do kraja definisana".

Srpski ministar energetike je istakao da je Srbija skladište u Banatskom dvoru, koje ima kapacitet od oko 450 miliona kubnih metara, "napunila do maksimuma i nešto preko toga, zbog uticaja temperature".

"Te količine koje su značajne za našu energetsku stabilnost i sigurnost, ali nisu kapaciteti koji bi omogućili dobru i mirnu zimu bez razmišljanja o geostrateškim stvarima vezano za Ukrajinu", rekao je Antić, ističući da zato Vlada Srbije kao odgovorna priprema alternative.

Antić je najavio da će o zajedničkom radu na energetskoj bezbednosti u regionu razgovarati s ministrima energetike susednih zemalja.

Predsednik Svetskog naftnog saveta Jožef Tot u Beogradu boravi zbog Drugog konsultativnog sastanka predsednika i sekretara nacionalnih naftnih komiteta u regionu koji se održava sutra.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Predrag 67

Da ste odgovorni, platili bi Madjarima odmah i nebi razmišljali šta može da se desi!

special image