• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Guvernerka: Ne brinite zbog kursa dinara

Izvor mondo.rs

Oscilacije kursa dinara ne bi trebalo nikoga da zabrinu, rekla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković za RTS.

Iz međunarodnog okruženja već dolaze stabilizujući efekti a postoji i veliko interesovanje za srpske hartije od vrednosti, istakla je guvernerka.

Jorgovanka Tabaković je rekla gostujući u Dnevniku RTS-a da je kurs dinara dve godine bio stabilan ali da to nije bila tema, već je tema bila inflacija.

Kako je rekla, sada kada se inflacija kreće na najnižim istorijskim granicama, tema je kurs dinara.

Napomenula je da se otvorila "nerazumna kladionica" u kojoj se bez utemeljenja tipuje na kurs dinara. Guvernerka NBS je rekla da ne bi podsticala čitanje takvih vesti.

Jorgovanka Tabaković je naglasila da je reč o pojavama koje ne bi trebalo nikoga da zabrinu.

Kako je rekla, njen tim daje sve od sebe i procenjuje sve efekte, pa i one koji dolaze iz međunarodnog okruženja i koji su već stabilizujući.

Navela je i da bi trebalo da nas ohrabri to što je na jučerašnjoj aukciji pokazano veliko interesovanje stranih investitora za hartije od vrednosti. Prema njenim rečima, zbog toga već dva dana imamo miran kurs, niži od 119 dinara za evro, bez intervencija NBS.

Jorgovanka Tabaković je rekla i da NBS nema ciljanu vrednost, već da je cilj stabilnost i održavanje stabilnosti dinara. Napomenula je i da NBS ima mehanizme da održava dinar stabilnim.

Guvernerka je navela i da nam na ruku idu okolnosti poput jučerašnje posete guuvernera Centralne banke Kine.

Rekla je da je kineski guverner naveo da su kineske banke spremne da učestvuju u finansiranju državnih hartija od vrednosti, što je dokaz da postoji poverenje u Srbiju.

Guvernerka je rekla i da državno finansiranje deficita svima pravi problem i da je to posledica prevelikog trošenja koje se održava i na kurs.

Navela je da može da očekuje najodgovornije mere od vlade i poteze da se deficit u vrati održive okvire kako bismo bili kredibilna država koja može da izmiruje obaveze.

Jorgovanka Tabaković je, gostujući na RTS-u, rekla da ne daje savete Vladi, ali da hrabri Vladu da sprovede mere koje su dugo odlagane i koje su zaista neophodne.

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Krstic

Daj ostavku!

djols83

ma gde brinem, opusten sam maximalno :o

Braca KG

A niko ne javlja da je euro zbog situacije u Ukrajni u stalnom padu u odnosu na druge valute?! "Istorijska" ?! Ovi su katastrofa, unistice nas!

special image