U luksuznim svetskim restoranima često se mogu naći neobična jela, ali ponekad mogu da budu i zaista grozna. Evo koje "gadosti" se služe u nekima od njih.
Insekti su bogati proteinima, ali koja količina proteina bi bila dovoljna da vas neko ubedi da pojedete bube? Restoran "Arhipelag" u Londonu služi salatu koja se sastoji od prženih skakavaca i cvrčaka, pomešanih sa spanaćem. Košta oko 9,5 evra. Pržena mahovina i zemlja Poznati restoran "Noma" u Kopenhagenu od 2010. godine je četiri puta zaredom proglašen najboljim restoranom na svetu. Zemlja i pržena mahovina karakterističan su obrok u ovom restoranu. Kaša od puževa Najpoznatije jelo u "Heston Blumenthal" restoranu je kaša od puževa. Gosti ovog restorana u Berkširu mogu da biraju i puževe pržene na masti patke, a jelo košta "samo" 277 evra! Supa od ptičjeg gnezda Pored raznih drugih stvari koje su nama neobične, a karakteristične su za kinesku kuhinju, u jednom restoranu u Kini može se naručiti i supa od ptičjeg gnezda. Pljuvačka ptica daje poseban ukus ovoj supi, kažu kuvari, a ukoliko je supa napravljena od "naročito dobrog gnezda", može da košta i do 1.880 evra. Pohovane tarantule U restoranima u Kambodži moguće je naručiti jelo pod nazivom "A-Ping", odnosno pohovane tarantule. S obzirom na to da paukovi sami po sebi nemaju baš neki ukus (?!), obično se mešaju sa lukom ili začinima.