• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na srpskim gradilištima i stranci rade na crno

Izvor Tanjug

Inspekcija rada je posle kontrole 37 poslodavaca zabranila rad na četiri gradilišta, podnela 28 prekršajnih prijava i 27 rešenja kojima je naloženo otklanjanje nedostataka, saopštilo je danas resorno ministarstvo.

Kako je navedeno u saopštemnju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kontrolom su obuhvaćeni su oni koji izvode radove na gradilištima visokogradnje i niskogradnje na Koridoru 10, Koridoru 11 i magistralnom putu M 1/11.

"Prilikom naduora utvrđeno je da pored toga što pojedini poslodavci ne primenjuju propisane mere iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, jedan broj zaposlenih ne koristi na radnom mestu sredstva za ličnu zaštitu koja im je poslodavac izdao u skladu sa aktom o proceni rizika", navedeno je u saopštenju.

Zbog toga je Inspekcija rada, kako je navedeno, na gradilištu u Nišu podnela 15 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv zaposlenih, a propisana novčana kazna za taj prekršaj je 10.000 do 20.000 dinara.

Najviše nepravilnosti je, dodaje se, utvrđeno u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu - zaposleni nisu osposobljeni za bezbedan i zdrav rad ni pružanje prve pomoći, ne postoji stručni nadžor za opremu za rad, a ni propisana uputstva za upotrebu i bezbedan rad (dizalice, mašine za malterisanje), skele su postavljene bez propisane tehničke dokumentacije i na njima nema zaštitne ograde, nije donet akt o proceni rizika na radnom mestu.

U oblasti radnih odnosa, piše u saopštenju, najviše prekršajnih prijava podneto je zbog angažovanja osoba bez zaključenog ugovora o radu - rad na crno, a na jednom gradilištu zatečeno je 22 stranih državljana koji su radili bez radne dozvole.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image