Nataša Petrović

Studenti, evo kako da uštedite!

S obzirom na to da veliki broj studenata mora da se dovija na različite načine kako bi uštedeli koju paru, naročito ako ne studiraju u rodnom gradu, pokušali smo da saznamo kako da uz indeks prođete jeftinije gde god je to moguće.

6
A- A A+

Nije baš da se svi utrkuju u davanju popusta studentima, ali moguće je uštedeti ako se malo potrudite.

"Ono što sigurno znam je da studenti jeftinije plaćaju gradski prevoz u Beogradu, a u Narodno pozorište mogu da uđu za svega 100 dinara. Takođe, Stari DIF studentima daje popust na korišćenje bazena u periodu od 13 do 14 časova radnim danima. Osim toga, 'Železnice Srbije' i većina drugih prevoznika takođe daju popust na indeks", rekao nam je predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Danilo Jeremić.

Osim uz indeks, popuste u Srbiji, ali i u celom svetu možete dobiti ako imate neku od studentskih kartica.

"Postoje tri vrste studentskih kartica: studentske čip kartice, EURO 26 i 'ajsik' (ISIC) kartice. Studentska čip kartica može se izvaditi u studentskim domovima i na nekim fakultetima i to je kartica pomoću koje možete platiti smeštaj u studentskom domu ili obrok u menzi. EURO 26 ili EYCA kartica važi u svim zemljama Evrope, dok je 'ajsik' kartica validna u celom svetu", rekli su nam u Evropskom omladinskom centru.

Kakve sve popuste studenti mogu da dobiju ukoliko imaju neku od ove dve međunarodne kartice?

"Spisak popusta koje nude ove studentske kartice mogu da vide na našem sajtu (http://www.gpa.rs/kartice/pretrazivac-popusta/), a izbor je zaista veliki kako u Srbiji tako i u svetu: od jeftinijeg prevoza, preko radnji u kojima se prodaje garderoba, tehnika, salona lepote, restorana, kafića, stomatologa, hotelskog i hostelskog smeštaja, preko sportske opreme, teretane, do muzeja, pozorišta, knjižara…"

Sve to zvuči lepo, ali koliko novca nam treba da dobijemo kartice i da li pre toga moramo da prikupimo "tonu" potrebnih dokumenata?

"Vađenje 'ajsik' kartice košta 600 dinara, dok EURO 26 košta 900 dinara, zbog toga što pokriva i troškove putnog i zdravstvenog osiguranja, dok cenu studentskih čip kartica formiraju domovi koji ih izdaju, mada je cena uglavnom od 1.200 do 1.400 dinara. Članarina od 600 i 900 dinara za međunarodne kartice plaća se na godišnjem nivou, s tim da, ako EURO 26 karticu izvadite u septembru, ona vam važi do kraja naredne godine, odnosno 16 meseci. Takođe, ove kartice ne možete da izvadite ukoliko imate više od 29 godina.

Što se dokumentacije tiče, potrebna je kopija stranice indeksa na kojoj vam je overen semestar ili uverenje da ste redovan student, bez obzira na to da li dolazite sa državnog ili privatnog fakulteta. Pored toga, potrebno je da donesete svoju fotografiju (iste veličine kao za ličnu kartu) i uplatite 600 ili 900 dinara, u zavisnosti od toga koju karticu želite da izvadite."

Da li tudenti uopšte znaju za kartice i popuste uz indeks, ko ih informiše o tome?

"Ne postoji neki poseban način obaveštavanja studenata, niko ih o tome ne informiše planski, organizovano, ali oni ipak sve znaju s obzirom na to da jeinteresovanje veliko, naročito tokom leta, u sezoni kada su aktuelna putovanja."

Dakle, dragi studenti, pre nego što platite ulaznicu u neki muzej, bilo gde u svetu, gradski prevoz na primer, aranžman za putovanje... obavezno pitajte ili proverite na sajtovima tih gradova, kompanija, kulturnih institucija...  da li imaju popust za studente i koliko iznosi.

Nemojte biti lenji - spakujte indeks kada krenete na put, nikada ne znate gde će vam zatrebati i koliko može da vam uštedi. Razlika u ceni za vas i one bez indeksa, nekada nije beznačajna. 

Povezano

Sve vesti