Ova pogača nije samo ukusna, već i dekorativna i biće ukras na trpezarijskom stolu.
Potrebno:
- Pola litre mleka
- Pola manjeg pakovanja svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 jaje
- Kašičica soli
- Kilogram brašna
- 250 grama putera
Priprema:
Kvasac rastopiti u malo mlakog mleka, dodati šećer i ostaviti da "kisne", da testo počne da se diže. U dubljoj posudu staviti brašno, jaje, mleko, kvasac i umesiti testo i ostaviti na toplom da nadođe.
Oklagijom razviti testo na stolu, na pola centimetra, premazati umućenim puterom, uviti testo u rolat i seći komade širine tri do četiri centimetra. Ređati u podmazanu okruglu tepsiju i bogato posuti susamom.
Ostaviti da testo opet malo nadođe.
Peći u zagrejanj rerni, na 200 stepeni Celzijusovih, dok pogača ne poreumeni.
Služi se topla, uz sir, kajmak, kao predjelo, ali i kada se ohladi odlična je užina uz neku svežu salatu.