• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budi superheroj svog života

Izvor mondo.rs

Edukativni TEDx, jedna od svetski poznatih konferencija, održan je u subotu u zemunskom Madlenijanumu s ciljem da se mladi podstaknu na razmišljanje o obrazovanju i promene nešto u društvu u kojem žive.

 Budi superheroj svog života

Mirjana Gomilanović, sertifikovani biznis kouč, konsultant, trener i NLP praktičar, je tokom svog govora "Svi smo mi rođeni da budemo srećni" naglasila da je mnogo bolje svoje dete pitati "šta ćeš da budeš kad porasteš?", nego "koji ćeš fakultet da upišeš?".

"Koji super heroj svog života želim da budem i zašto je to meni važno? Kako to da napravim i ostvarim? To su pitanja koja sebi svako od nas treba da postavi, da pronađe ono što će ga ispunjavati i činiti srećnim. A roditelji u tome decu treba da podrže. Zamislite šta bi se desilo da su mama i tata rekli Raduljici i Bogdanoviću: prvo gimnazija, pa fakultet, pa igraj tu tvoju košarku", dodale je Gomilanovićeva.

Milan Novaković, programer u Microsoft Development Center Serbia na razvoju ključnih cloud tehnologija, smatra da je svaki naš problem nečija ideja ili inspiracija.

"Roditelji bi umesto koliko desetki si dobio na fakultetu trebalo da pitaju: šta si danas napravio?", rekao je Novaković.

"Najveći problem obrazovanja je što je nesrećni student osuđen da ga ja hranim na kašičicu onim što mene zanima", otvoreno je priznala dr Srbijanka Turajlić (68), penzionisana profesorka i prodekan za nastavu Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.  

Tokom svog izlaganja na TEDxZemunED bivša pomoćnica ministra obrazovanja Republike Srbije, zadužena za reformu visokog obrazovanja (2001 - 2004), govorila je  o obrazovnom sistemu koji školuje za discipline preko kojih je zarasla trava i studentima koje profesori na kašičicu hrane onim što njih zanima, ali i istakla da zahvaljujući informacionim tehnologijama, tradicionalne obrazovne ustanove nisu više neprikosnovene.

"Mi se već 10 godina natežemo tražeći svoju autonomiju. Studenti se natežu u Evropi tražeći tvrdnju da je obrazovanje javno dobro i da mora da bude besplatno. Studenti u Srbiji ni dotle nisu stigli, natežu se oko nekih 48 bodova.

Niko, apsolutno niko, ne priča o sadržaju nastave, o metodama nastave, o činjenici da vas škojuju iz disciplina preko kojih je zarasla trava. Ne postoje više discipline koje su napravljene na početku industrijske revolucije. Srbija je jedna od retkih zemalja Evrope u kojoj možete dobiti diplomu elektroinženjera! Zarasla je trava, a mi nismo primetili.
Što je najgore, kao rezultat svega toga - nema posla.

Ali mi ni o tome ne pričamo, jer zaboga, mi se bavimo naukom, mi smo zagledani u budućnost, mi pišemo naučne radove, ne možemo valjda pričati o poslu. Zašto je imanje posla antiteza velikim naukama, to nikada nisam uspela da shvatim.

Dakle, Srbija se, sa još nekim zemljama, zaista uporno trudi da vreme stane, ne bi li se nekako to prespavalo i mi se vratili na početak. I možda bi nam se to i desilo, možda bi se to i nama desilo, jer i dalje vas hrane na kašičicu, a vi i dalje naizgled nemate izbora, da nije došla 2012. sa masovnom eksplozijom MOOC. Imate ih raznih! Ako pogledate ozbiljno, tu učestvuju Berkli, Stanford, Harvard... Svi su uključeni u pružanju obrazovanja besplatno, preko Interneta".

Srbijanka Turajlić je istakla primer kompanija poput Google, koje više od univerzitetske diplome vrednuju znanje koje tokom intervjua pokažete.

"Šta je ideja? Ideja je zapravo da vi sada imate na netu gomilu kockica i pravite svoj pazl, slažete ga onako kako to vama odgovara, onako kako vi sebe vidite, ono što su vaša interesovanja, ono što vi procenite da će nekome biti potrebno. Dakle, niste više osuđeni na moje hranjenje kašičicom i ako ja jednog dana razumem da vi više niste na to osuđeni, možda ću i ja prestati da vas hranim, pa ću se pozabaviti nečim drugim. Najbolji način da predvidite budućnost je da učestvujete u njenom kreiranju, to je moja poruka. Izađite napolje, moto moje generacije je bio "ako kaniš pobijediti ne smiješ izgubiti". Mnogi od nas su izgubili, ali ja se nadam da vi nećete".
_________

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.



Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE