Fonet

Filaret se pokajao zbog vređanja SPC, Vlade, EU...

Autor:

Episkop mileševski Filaret izvinio se, u izjavi dostavljenoj Sinodu SPC, zbog svog govora u manastiru Dovolji patrijarhu Irineju i vrhu SPC, vladama Srbije i Crne Gore, kao i predstavnicima Evropske unije(EU).

6
A- A A+

"Na prvom mestu odričem se potpuno nepromišljene i nedgovorne tvrdnje da 'ova Crkva više nije Crkva što je nekada bila', 'da je to neka nova Crkva koju ja ne priznajem", kaže u izjavi episkop Filaret i napominje da je bio, jeste i ostaje episkop SPC na čelu sa patrijarhom Irinejom, prenosi Informativna služba SPC.

Episkop Filaret kaže da je njegova "pod emotivnim nabojem" izgovorena beseda, krajem avgusta na praznik Velike Gospojine, u manastiru Dovolji u Crnoj Gori, izazvala opravdanu uzmenirenost u javnosti.

Tada izgovorene reči, navodi Filaret, bile su izraz trenutačne lične opterećenosti zbivanjima u Raškoj oblasti, međunarodnim pritiscima i rešavanjima suštinskih pitanja našeg naroda.

Episkop Filaret se, osim vrhu SPC, vladama Srbije i Crne Gore, izvinio i predstavnicima EU Ketrin Ešton i Angeli Merkel, kao i ostilima koji su se "sa razlogom našli pogođeni, naročito zbog episkopu nepriličnih izraza" u besedi.

Episkop Filaret je, kako su preneli mediji, u svom govoru pominjao SPC, premijere Srbije i Crne Gore, odnos prema EU i nedavni sastanak u Berlinu čiji je domaćin bila kancelarka Angela Merkel, a učesnica Ketrin Ešton.

Povezano

Sve vesti