• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd će uskoro dobiti bitkoin bankomat?

Izvor mondo.rs

Beograd i Srbija pokazuju da ne moraju u svemu da kaskaju za svetom jer je juče u prestonici predstavljen prvi bitkoin aparat za kupovinu ove virtuelne svetske valute i najavljeno postavljanje ATM aparata po Srbiji.

Sinoć je u beogradskom restoranu Apetit (Appetite), kao prvom restoranu u regionu koji prima bitkoin, predstavljen jedan od prvih ATM aparata (popularnih zvanih banakomati) na ovim prostorima, piše Netokracija.com.

Iza projekta stoji srpska startup firma Bitcoin365 koji radi na kreiranju globalne menjačnice za trgovinu ovom valutom, a kako kažu njegovi osnivači, Beograd je tako postao jedan od prvih gradova u regionu u kome će uskoro biti instaliran bitkoin automat.

Kako su u ekskluzivnom intervjuu za Netokraciju otkrili osnivači ovog startupa, Mlađen Merdović, Aleksandar Matanović i Nikola Cvijović, Bitcoin365 je nastao kao zajednički projekat pojedinaca koji su u svet ove virtualne valute zašli još 2011. godine – tačnije, na samom početku. Godine iskustva pri rudarenju (mineovanju) Bitcoina, “naterale” su ovaj dinamični trio da se i sami oprobaju u kreiranju menjačnice koja bi operisala na globalnom nivou i tako opsluživala klijente širom sveta.

Sa ciljem promocije samog startupa, koji će široj javnosti po prvi put biti predstavljen na događaju Startup Live Novi Sad, Matanović je okupljenim bitkoin entuzijastima pokazao kako funkcioniše ATM, koji se na ovim prostorima još jedino može naći u Sloveniji gde je predstavljen u varijanti koja korisnicima nudi kupovinu i prodaju bitkoina.

Aleksandar je izjavio da jednosmerni ATM u ovom trenutku prima isključivo evre, te da tim vredno radi na osposobljavanju mašine ne bi li primala i dinare.

Plan je da se, počevši od Beograda, ove mašine instaliraju u nekoliko gradova širom Srbije kako bi se što većem broju postojećih, ali i budućih korisnika, omogućila kupovina bitkoin valute, za koju se pretpostavlja da će joj vrednost rasti u narednom periodu.

Sam bankomat je povezan sa Internetom i na taj način se vrše transakcije, dok se srednji kurs određuje prikupljanjem informacija sa nekoliko svetskih berzi.

Na pitanje koliko je u Srbiji zapravo regulisan rad ove valute, Nikola je istakao da "nije baš" kao i u drugim zemljama širom sveta. Ipak, osnivači startupa Bitcoin365 nastoje da se trgovanje bitkoinima reguliše te najavljuju i osnivanje udruženja čiji bi zadatak bio podizanje svesti o ovoj valuti, ali i skretanje pažnje regulatornim telima na benefite koji se mogu ostvariti trgovinom.

Da li će takav stav imati i Narodna banka Srbije i Ministarstvo finansija Srbije videćemo, jer znamo kako je teško bilo da svoje poslovanje ovde sprovedu firme koje imaju mnogo standardnije i uveliko poznate i priznate varijante plaćanja, poput Western Uniona ili PayPala.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image