• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU: Srbija može da gradi Južni tok, ali..

Izvor Tanjug

Evropska unija se neće mešati u izgradnju deonice Južnog toka kroz Srbiju, ali će gasovod moći da bude pušten u rad tek kad se uskladi sa evropskim zakonima.

Ruski "Gasprom" juče je najavio da će izgradnja deonice "Južnog toka" kroz Srbiju početi u oktobru, prenosiTanjug.

"Srbija nije članica EU, pa stoga ne možemo da od nje tražimo da suspenduje izgradnju Južnog toka, kao što smo uradili u slučaju Bugarske", rekla je Marlene Holcner, portparolka komesara za energiju Gintera Etingera, reagujući na najavu Gazproma.

Ona je, međutim, istakla da gasovod, koji većim delom prolazi kroz EU, neće biti pušten u rad ukoliko ne bude u skladu sa evropskim propisima.

Evropska komisija je ranije ove godine utvrdila da Gazprom krši evropske antimonopolske zakone jer ne dozvoljava drugim proizvođačima gasa pristup Južnom toku, kao i da se izgradnjom deonice kroz Bugarsku krše zakoni o javnim nabavkama.

Upitan da li bi izgradnja gasovoda mogla da utiče na proces pregovora Srbije o pristupu EU, portparol komesara za proširenje Štefana Filea Peter Stano je odgovorio da će pitanje Južnog toka doći na red tek kada se otvori pregovaračko poglavlje o energetici, što se ne očekuje ove godine.

"To poglavlje neće moći da se zatvori sve dok sva pitanja vezana za energetiku ne budu u skladu sa EU standardima", ukazao je on.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image