• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od 1. januara skuplji gas

Izvor Tanjug

Građani i privreda moraće od 1. januara 2015. godine da plaćaju ekonomsku cenu gasa, a dugovi onima koji ne plate više se neće tolerisati, rekao je Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa".

"Moraće da se naplati sve što se isporuči. Više neće biti ni izuzetaka, osim možda škola, bolnica i vrtića. Jedino u tim slučajevima možda bude ustupaka", poručio je Bajatović u intervjuu za današnju "Politiku".

Bajatović je objasnio da će, na taj način, "budžet dogodine prihodovati 60 miliona evra, što će biti deo mera fiskalne konsolidacije, koje će danas biti objavljene".

"To nije pravo poskupljenje, već samo usklađivanje cene s realnim troškovima, koji će se minimalno preneti na krajnjeg potrošača", kaže Bajatović.

On je rekao i da nije reč o nekoj novoj taksi, već o usklađivanju cena transporta i cena mrežarine, dodajući da je cena gasa dosad bila nerealna.

"Mi smo se zaduživali za račun potrošača, a naše dugove po tom osnovu plaćali su građani Srbije. Dakle, sada će troškove snositi samo oni koji gas i koriste. To je pravednije, a ne kao do sad da taj trošak indirektno plaćaju svi građani Srbije", objasnio je Bajatović.

Bajatović je dodao da će praktično od sledeće godine biti ostvarivana dobit koja će se uplaćivati u budžet i time postepeno smanjivati rashodi koje država ima po tom osnovu.

"Praktično, 'Srbijagas' će iskoristiti svoje zakonsko pravo - da gas prodaje po realnoj ceni", kaže Bajatović.

"Politika" navodi i da je ovo odgovor na konstantne kritike na račun poslovanja "Srbijagasa", koji je prema proceni Fiskalnog saveta javni dug Srbije podiglo za 800 miliona evra.

"Gubici 'Srbijagasa' u 2012. i 2013. godini izuzetno su veliki. Tako su u 2012. godini dostigli oko 37, a već sledeće godine gotovo 500 milijardi dinara", piše "Politika".

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gradjanin

Ne postoji rešenje za kriminalno loš ugovor sa Rusima sem povećanje cena koje građani trebaju da plate: mi plaćamo uvozni gas 390$, a onaj izvađen iz srpske zemlje 320$ za hiljadu kubika. Uz to smo, još, u obavezi da kupujemo nerealno veliko količinu i da još platimo kaznu kada je ne potrošimo u celosti! Lane smo potrošili samo trećinu te količine, ali su na Rusi oslobodili plaćanja penala, tj. kazne, te nas tako kubik košta samo 1$, što je apsolutno najveća cena gasa na Svetu - Nemci plaćajau samo 150$ za hiljadu kubika ruskog gasa i opet im se ne isplati da prave gasne elektrane! Strane firme su jasno rekle da neće plaćati taj gas, te je i Fiat demonstrativno prekinuo proizvodnju na par dana, te ga neće ni plaćati! Tu cenu će plaćati samo ludi Srbijanci - i niko više! Zašto se Srbija zadužuje na Zapadu da bi plaćala preskupi ruski gas, i još se ludački upušta u južni tok je pre medicinsko pitanje autizma nego ekonomsko pitanje isplativosti! Zašto je energetika rak-rana Srbije!? Zašto moramo da koristimo gas, a ne domaće izvore, npr. veštački preskupu struju i toplodalekovod od Obrenovca do Beograda!? Zašto se voda iz kopova ne ispumpava i četiri meseca posle poplave!? Zašto su interesi građana na zadnjem mestu, a svačiji drugi su preči? Zašto!?

ddd

I plate zaposlenih u Srbiji su nerealno niske pa se niko ne potresa zbog toga.

PEDJA

Bez'te, ljudi, odavde! Spasavaj se ko moze!

special image