• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PUPS shvata da su reforme nužne

Izvor Tanjug

Vladine mere su teške i pogodiće one koji ionako imaju skromna primanja, ali PUPS shvata da su nužne i podržava ih ukoliko su u funkciji dubinskih reformi koje za rezultat imaju poboljšanje punjenja budžeta, izjavio je Milan Krkobabić.

On je istakao da mere štednje ne pogađaju najveći deo penzionera, da je ispoštovan princip "3P" - da penzije prate plate, kao i da će njihovo smanjenje biti duplo manje nego kod plata u javnom sektoru.

Predviđeno je smanjenje penzija u načelu za 5,5 odsto, dok to umanjenje kod plata u javnom sektoru iznosi između 10 i 10,5 odsto, kazao je Krkobabić na konferenciji za novinare.

On je dodao da su zahvaljujući ovim merama penzije ostale ekonomska, a nisu postale socijalna kategorija i da PUPS podržava premijera jer je vodio računa o ljudima, a ne samo o ciframa.

Krkobabić je istakao da penzioneri shvataju da te mere posle određenog vremenskog perioda moraju da daju pravi rezultat i da će njihova primanja biti vraćena na isti nivo, da će biti sigurne, redovne i da će ih država garantovati.

"Ove mere predstavljaju šansu da država i oni koje je vode, odnosno svi zajedno udahnemo i spustimo se u tu žabokrečinu javnog sektora, državnih službi, javnih i preduzeća u restrukturiranju, bankarskog sektora i napravimo suštinske reforme", naglasio je Krkobabić.

On je rekao da te reforme za rezultat moraju da imaju punjenje budžeta, kao i da će PUPS stalno pratiti ostvarenje ciljeva na drugoj strani, da li reforma javnog sektora ide u željenom pravcu.

Krkobabić je zatražio odgovor na pitanje zbog čega javna preduzeća nisu u stanju da pune budžet i upitao koliko EPS, Telekom i NIS mogu da prihoduju u budžet i da li tamo imamo ljude koji mogu da zaštite interes Republike Srbije.

On je kao primer naveo i to što budžet Republike Srbije samo po osnovu cigareta ostaje uskraćen za 200 miliona evra i pozvao "čuvene eksperte srpske ekonomske scene" da urade elaborat gde je nestao taj novac. Jer, kako je dodao, najjlakše je uhvatiti se penzija, čija je isplata u potpunosti transparentna.

Upitan za neke navode da će penzije veće od 40.000 dinara biti više oporezovane, odnosno da će deo iznad 25.000 dinara biti smanjen za 22 odsto, Krkobabić je rekao da nema ta saznanja, i da u razgovoru sa premijerom Aleksandrom Vučićem nije dobio tu informaciju.

On je istakao da su mere iznete u načelu i da treba sačekati da budu precizno iznete kada se u skupštini nađe predlog rebalansa budžeta.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

jelena

ja cu svakako podnositi a predlazem i drugima to je jedini nacin na zalost

jelena

Kao prvo Krkobabić treba da zna da je smanjenje penzija protivustavno jer su u pitanju stečena prava. Čim to podržava znači da je dobio ili će dobiti nešto zauzvrat te podrške. Drugo rebalansom budžeta, donošenjem druge Odluke ili Zakona ne može da se menja Ustavni akt koji je defisisao pravo na imovinu ( stečeno pravo penzionera) jer su oni godinama plaćali PIO fondu deo svoje zarade za penziju, stoga u to se nikakvom odlukom niti aktom ne može dirati i menjati Treće Danas je izašao Zakon o platama državnih službenika i u kojem može da se vidi da je cela prica oko ustede na teret umanjenja plata FARSA jer su definisali kao dodatak na platu- pravo na isplatu 50% satnice rada za svaki sat na ime pripravnosti zaposolenog posle radnog vremena ukoliko se za to ukaze potreba. Pa sta to znači. Kaze pera mozda ćeš nam trebati nemoj da ideš van beograda za vikend, ovaj kaze vazi neću i onda država mora da im isplati 50% za to sto je ovaj rekao da ce da mu mozda treba. Pa da li vi mislite da smo mi ovde svi majmuni i da verujemo kako ćete vi da trošite te pare. Uporopastili ste zemlju skroz. Ukoliko se kojim slučajem bude usvojila odluka za smanjenje penzija pokrenucu sve poostupke kao i za ocenu ustavnosti a posle i za nadoiknadu stete pa ćemo da vidimo. SRAMOTA bre koliko ste svi korumpirani

era rosoneri

@jelena Jelena potpuno ste u pravu i mislim fa se moramo organizovati i podnositi kolektivne tuzbe za krsenje zakona i Ustava. Ova pljackaska vlast zasluzuje da bude najurena ako ne drugacije onda ulicom. Brigu o najugrozenijim oni iskazuju tako sto njihov broj povecavaju umesto da ga smanjuju. Ocigledno je da su resili da debelo naplate bavljenje politikom. Cena koju treba da plati narod im nije bitna. Krajnje je vreme da se organizujemo protiv njih.

special image