• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vulin: Bez mera štednje dinar bi značajno pao

Izvor MONDO/Agencije

Ministar za rad, zapošsljavanje i boračka i socijalana pitanja Srbije Aleksandar Vulin ocenio je danas da su nove ekonomske mere vlade bile neophodne i da će prvo od mera biti sprovedeno smanjenje penzija i plata u javnom sektoru.

 Vulin: Bez mera štednje dinar bi značajno pao Izvor: Ilustracija MONDO

Izvor: Ilustracija MONDO

On je gostujući u jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije kazao da bi, kada ove mere ne bi bile sprovedene, to značilo dalji pad dinara i rast kamata.

"Niko ne može biti ni srećan, ni zadovoljan kada mu se oduzima od plate. To radimo zato što se to mora uraditi, a ovo je najjeftinije i najmanje što možemo da uradimo. Da ovo nismo uradili, dinar bi značajno opao", kazao je Vulin.

Kurs nepromenjen, 118,36 za evro

Dinar je danas ostao na istom nivou prema evru, pa je zvanični srednji kurs 118,3562 dinara za jedan evro, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS). Nacionalna valuta prema zajedničkoj valuti evrozone danas vredi 0,7 odsto manje nego pre mesec dana i 3,4 odsto manje nego godinu dana ranije.

 On je ponovio da se Vlada Srbije trudi da oni koji imaju najmanja primanja i najgore žive ne budu dodatno oštećeni i dodao da se Ministarstvo na čijem je čelu odreklo mnogo toga, ali da su se potrudili da se "pomoć za ljude u socijalnoj potrebi" održi na istom nivou.

Prošle nedelje premijer Aleksandar Vučić najavio je 10 novih mera štednje, među kojima su smanjenja plata u javnom sektoru i penzija, a jedini kojima iznos neće biti smanjen su oni koji primaju ispod 25.000 dinara.

Kako je najavio ministar finansija Dušan Vujović, ove mere će se naći pred poslanicima Skupštine Srbije sredinom oktobra zajedno sa predlogom rebalansa budžeta. On je kazao da očekuje da će prva smanjenja plata početi u novembru.

Ministar za rad kaže da će mere štednje prve rezultate dati već krajem 2015. godine, a da će se pravi efekat osetiti 2016. godine.

Vulin je precizirao da će, ukoliko se nastavi sa merama štednje, ukoliko se izdrže politički pritisci, doći do manjeg zaduživanja zemlje, jeftinijih kredita, a stvoreni višak mora da se prelije u privredu.

Govoreći o višku zaposlenih u državnoj upravi on je rekao da po evropskim kritetrijumima Srbija nema mnogo više činovnika od predviđenog standarda, ali da je problem u neefikasnosti.

"U državnoj upravi prosek ocena je pet, a nemoguće da svi rade za pet. Ubuduće ćemo se truditi da ocenjivanje bude realnije, da se vidi ko radi a ko ne radi, tako da će doći do prirodnog odliva. Neki naravno odlaze i u penziju", rekao je Vulin i dodao da u tom sektoru neće biti masovnih otpuštanja.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

julka

ovaj lik je pravi čovek za srbiju.

Kriva drinade

@julka Ovo li je Vulin iz 90tih i neke p.veka, JUL.vac. Kaže da Državna i lokalna uprava i JP. Nema viška,nerad da višak pa rogobjtno je reči da je u prosek evrope. Čovek,kaže štednja odršava euro.ali promet robe.

Shark

A ovako je inace dosta jak. Ha ha pa svaki dan neka nova glupost. Ha ha ha

special image